Osmanović za N1: Razlozi neslaganja sa SNSD-om oko formiranja Vijeća ministara

Vijesti 15. apr 201917:43 > 17:46
N1

Adil Osmanović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) za N1 je potvrdio da se SDA i SNSD nisu uspjeli dogovoriti oko raspodjele ministarstava u novom sazivu Vijeća ministara, te poručio da SDA prije svega traži poštivanje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

Novi krug pregovora između SDA i SNSD je zakazan za srijedu, 17. aprila – a on je kazao da ne vidi razlog što bi to bila posljednja prilika za dogovor.

“Nismo se dogovorili oko raspodjele ministarstava. Ne vidim razlog što bi u srijedu bila posljednja prilika za pregovore. SDA je na raspolaganju, nismo se umorili. Nismo nervozni. Spremni smo na desetine sastanaka da buduće Vijeće ministara bude što operativnije i efikasnije”, poručio je.

Osmanović je za N1 pojasnio da je prijelog SDA proširenje Vijeća ministara na dva nova ministarstva, odnosno na ministarstva poljoprivrede i evropskih integracija. Također, pojasnio je uzroke neslaganja sa SNSD-om.

“Ja sam predvodio delegaciju SDA. Iznio sam jasan stav, očekujemo da budući predsjedavajući Vijeća ministara poštuje Ustav. Drugi – da iz entiteta Republika Srpska, u ukupnom sastavu Vijeća ministara imaju tri člana. Ono što je simptomatično – delegacija iz RS je došla neovlaštena da razgovara. Došli su sa zakovanim stavom da moraju imati predsjedavajućeg i tri ministarstva. Ako želite da imate predsjedavajućeg plus tri ministarstva, mi smo spremni da razgovaramo o proširenju Vijeća ministara koja su prijeko potrebna. Ministarstvo evropskih integracija i ministarstvo poljoprivrede. Rekli su da nemaju mandat da razgovaraju oko toga”, ispričao je za N1 Osmanović.

“Ne vidim što je Košarac izašao sa stavom da SDA traži proširenje. Mi smo predlagali i davali neke varijante. Kada sjednete da razgovarate sa koalicionim partnerom morate da saslušate njihova viđenja, kao što su oni obavezni da slušaju nas”, dodao je.

“Ozbiljan problem će biti. Po prvi puta SNSD je izašao sa tezom da se ne broji predsjedavajući Vijeća ministara i sistem tri-tri-tri. Oni su tako kazali, šta bi se onda desilo. Vijeće ministara broji 10 članova. Četiri bi bila iz reda srpskog naroda, dva iz reda Bošnjaka, jedan Ostali i tri iz reda hrvatskog naroda. Plus sekretara iz hrvatskog naroda. To nije u skladu sa Ustavom. Dvije trećine iz FBiH, jedan iz RS. Tako stoji u Ustavu”, pojasnio je Osmanović za N1.

On je pojasnio da je SDA stranci prioritet Ministarstvo finansija. Pojasnio je i zašto.

“U Vijeću ministara na čalu finansija nikada nije bio niko iz reda bošnjačkog naroda. Redovno su to kadrovi HDZ-a i bio je Špirić iz SNSD-a. Bilo bi nekorektno da nemamo to ministarstvo”, izjavio je Osmanović.

On je opovrgnuo pojedine medijske natpise da SDA traži nova ministarstva zbog partnera – DF-a.

“Ne. Nije DF bila sa nama u ovom mandatu. Bio je SBB. Bila je DF na početku. Mi ne tražimo ništa posebno niti specifično za DF. DF je građanska stranka, oni mogu dati prijedloge ministara iz reda hrvatskog, bošnjačkog i reda ostalih naroda”, rekao je Osmanović u Danu uživo.

Šta ako SNSD kaže da ne želi pregovarati?

“Rekao sam im i tada, svako ima pravo na stav i ponašanje. Ali obaveza je da se ponašamo u skladu sa Ustavom. Ako SNSD ne bude želio da razgovara imamo aktuelno Vijeće ministara koje će nastaviti da radi. Ne možemo imati prazan prostor. Ovo Vijeće ministara, nazvali ga u tehničkom mandatu, će funkcionisati do izbora novog, donositi sve odluke i procedure. Mi to ne želimo – želimo dogovor bez ucjenjivanja”, poručio je Osmanović.

Ubijeđen je da će naći rješenje, a za sam kraj gostovanja komentarisao je i najave rezervnog sastava policije RS. On je ponovio stav SDA da se ta odluka kreće u pravcu kršenja debalansa i da to nije dobro. Treba ostati u aktivnom sastavu, a da su naumi RS-a da se “napravi policijski entitet”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad