Dodik ponovo o odvajanju RS i BiH kao "imaginaciji"

Vijesti 15. apr 201917:54 > 20:16
N1

Republika Srpska je već odvojena, samo što to nije proglašeno. Najnovija je izjava predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, uz konstataciju da ne može neko iz Sarajeva reći da je Banjaluka njegova, jer je ona srpska. Njegov kolega iz Predsjedništva, Šefik Džaferović, poručio je onima koji, kao kaže, imaju retrogradne stavove, da bi takvim izjavama mogli ugroziti ono što je stvoreno u Daytonu - a to su entiteti.

U nekoliko navrata prekrajao je granice Balkana, i pripajao Republiku Srpsku Srbiji. Predsjedatelj Predsjedništva Milorad Dodik, ovoga puta u intervjuu za Večernje novosti kaže da je Republika Srpska već odvojena.

“Mi smo već odvojeni, samo to nije proglašeno. BiH je potpuno podijeljeno društvo. Država ne funkcioniše, već postoji neka njena imaginacija. Dejtonski sporazum je ‘sklepao’ tu zemlju koja nema ništa zajedničko, a mi sad treba da pokušamo da napravimo neku zajedničku politiku. To ne ide”, smatra Dodik.

Kaže da ima pravo da promišlja, te da je sve to hipotetički, ali da bi najstabilnije bilo kada bi se Srbi objedinili u jednoj državi – Srbiji. Precizirao je i čija je Banjaluka.

“Taj prostor pripada nama. Kako će neko iz Sarajeva moći da kaže da je Banjaluka njegova? Nije njegova, već naša, srpska. Ona osjeća da pripada Srbiji. Svi to misle i 99 posto Srba smatra da je to Srbija, a drugi mogu da se bore protiv toga koliko hoće, džaba im”, tvrdi predsjedatelj državnog Predsjedništva.

Dodikov kolega iz Predsjedništva, Šefik Džaferović, uputio je jasnu poruku onima koji, kako ističe, potiču retrogradne politike.

“I neka dobro paze na svoje izjave, mislim na ove retrogradne snage, neka doprinose miru i stabilnosti, jer je to u interesu svih ljudi koji žive u ovoj zemlji. Jer – ako nastave tako da govore, a vidim i ovih dana – samo će dovesti u pitanje Dejtonski mirovni sporazum – a to su entiteti”, zaključuje Džaferović.

I čelnik SDA, Bakir Izetbegović, uzvratio je Dodiku.

“Za otcjepljenje RS od BiH nema nikakvih uslova, niti pravnih, niti historijskih, niti moralnih, postoji samo mogućnost da se silom pokuša dovršiti ono što Karadžić i Milošević nisu uspjeli prije par decenija. Nikome ne bih preporučio da su u to upusti. Rušenje mirovnog sporazuma bi neumitno srušilo mir, a nečiji snovi o nezavisnosti bi se pretvorili u užasnu noćnu moru svih“, ističe Izetbegović.

“Šta je odgovor na sve to. Dodik ima jasnu agendu. Kakva je agenda u Sarajevu? Ja to ne vidim. Vidim dosta patriotskog naboja od političara koji govore da se to ne može desiti bez rata. Međutim, ne vidim jačanje institucija”, ocjenjuje Suad Beganović, urednik portala Prva smjena.

Nova tvrdnja Milorada Dodika o samostalnosti Republike Srpske izazvala je reakcije i na društvenim mrežama. Svetlana Cenić je, citirajući naslov Dodikovog intervjua, napisala: “Dobro jutro samo onima koji nemaju više stomaka za ovo”. Komentar je napisao i profesor emeritus Mirsad Abazović, dok je Senad Pećanin Dodika citirao kao prigodan intervju pred susret šefa države sa papom Franjom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad