Crnadak za N1: Diplomatska katastrofa

Vijesti 16. apr 201908:32 > 11:35
N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak bio je gost Novog dana, a razgovarali smo o političkoj situaciji u BiH, kao i aktulenostima iz ovog ministarstva. Komentarisao je i, kako je kazao, ''diplomatsku katastrofu'' zbog činjenice da BiH nema predstavnika u Vijeću Evrope.

Crnadak je učestvovao na ministarskom sastanku Berlinskog procesa u Varšavi, koji je priprema 5. Samita o Zapadnom Balkanu u julu ove godine u poljskom gradu Poznanu. U fokusu sastanka bila su pitanja vezana za probleme mladih u regionu Zapadnog Balkana.

Dvije su glavne teme bile sastanka u Varšavi – priprema za sljedeći Samit o Zapadnom Balkanu koji će se održati u julu, a posebno izdvojena tema bila je pitanje mladih. Vodili smo raspravu oko toga kako usmjeriti aktivnosti da se okrenemo ka najvažnijim pitanjima, odnosno nezaposlenosti, da se mladim omogući više posla u svakoj od zemalja u regionu. Zabrinjavajuća je činjenica porasta odlazaka mladih, ali ne odlaze samo oni, već i oni koji imaju poslove i sređen život što pokazuje nepovjerenje u vlastitu budućnost na ovim prostorima i to je vrlo zabrinjavajuće. Kada je u pitanju perpcepcija korupcije u institucijama, posebno je negativna situacija u BiH jer je percepcija o toj vrsti korupcije porasla sa 36 posto mladih na 72. Ovo je vrlo jasno crvena lampica za sve koji obavljaju odgovorne poslove u našoj zemlji a posebno za predstavnike evropskih institucija koji rade tu“, komentarisao je Crnadak.

Na pitanje o tome koliko Berlinski proces i samit o Zapadnom Balkanu mogu uticati na političku klimu u zemlji i u cijelom regionu je odgovorio: “Dali su određene efekte a moglo je i više. Napravljeno je dosta u smislu infrastrukturnog povezivanja a posebno u smislu pozitivnog uticaja na ukupnu atmosferu kada su u pitanju odnosi u regionu”.

Narodna skupština Republike Srpske danas će raspravljati o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS predviđa uspostavljanje rezervnog sastava policije, a upitali smo ga i za njegov stav u vezi ovoga.

U tom zakonu koji će se razmatrati postoje i neke druge stvari koje su osjetljivije i sa demokratskog aspekta i razvoja sloboda u društvu mnogo opasnije. Između ostalog, razgovarat će se i o mogućnosti da se pripadnici MUP-a fotografišu tokom obavljanja aktivnosti i niz stvari koje su iz mog ugla opasnije. Niko u ovoj zemlji ne priželjkuje nove unifirme ni formacije bilo koje vrste, ali ovdje, ako se govori o potrebama koje mogu proizaći iz priliva migranata ili ponavljanja sa katastrofalnim poplavama, ako je to jedina pozadina toga, onda ne treba da uzrokuje zabrinutost. PDP će se danas i u narednim danima fokusirati na ugrožavanje demokratije kroz druge članove koje se spominju i mi ćemo kada prođe diskusija te kada vidimo kako će se odnositi prema našim sugestijama zauzeti stav oko ovog zakona“, istakao je za N1.

Na pitanje da li je Zakon o javnom redu i miru ispolitizovan je kazao: “On je očigledno jedan produkt nervoze vlasti, ali je takođe produkt želje vlasti da uđe u dodatnu represiju prema građanima i da stvori atrmosferu dodatnog pritiska na javnost i kada to sve skupa pogledate, teško je razgovarati o pojedinostima. Javnost treba da se digne protiv toga i naše društvo u RS ne treba da ide putem dodatnih poluga sile u rukama MUP-a i drugih institucija nego u pravcu jačanja demokratije”.

Upitali smo ga i kako komentariše izjavu Milorada Dodika da je Republika Srpska već sada odvojena država.

Svako ima pravo na to da stvari u društvu doživljava na svoj način. Vjerujem da ovakav stav Dodika dolazi iz jedne činjenice a to je da RS ima jaku autonomiju unutar BiH, kao i Federacija. Kako će se to formulisati, to je pravo i sloboda svakog od političara ali činjenica je da takav sistem postoji“, rekao je.

BiH nema predstavnika u Vijeću Evrope, a koliko to može naštetiti imidžu BiH je rekao: “To je jedna katastrofa diplomatska koju su nam nažalost priredili iz Parlamenta BiH jer svake godine se vrši verifikacija poslanika iz Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, svake godine se obnavlja sastav. Za mene je to jedan šokantan i nedgovaran pristup da jednostavno se nije mogao naći ni minimum minimuma da se sjedne i da se kaže OK, ne možemo se dogovoriti, ali dajte da ove ljude pošaljemo tamo da ne praivmo bruku. Ovo što nismo uradili šalje lošu sliku oko ukupne kredibilnosti BiH i njene sposobnosti da ispunjava međunarodne obaveze i negativan uticaj će imati na percepciju ključnih ljudi u Evropi koji će odlučivati o našim koracima ka naprijed“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad