Održan Consilium Bosniacum u Austriji

Vijesti 16. apr 201909:48 > 09:53
Anadolija

Kao veoma važan dan u historiji bosanskohercegovačke dijaspore u Austriji ostat će zabilježen 30. mart 2019. godine, kada je inicijativni odbor Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“, u svečanoj dvorani Yamaha Concert Hall u Beču, pozvao udruženja, istaknute građane, te druge osobe koje vežu svoja osjećanja za Bosnu i Hercegovinu i koji predstavljaju njene ideale na osnivačku skupštinu Saveza.

Pozivu su se odazvali predstavnici 21 bosanskohercegovačkog udruženja u Austriji, koji su po poslovniku o radu skupštine i osnivači Saveza, te veliki broj počasnih gostiju.

Skupštinu je izvedbom sevdalinke otvorila mlada operska pjevačica Selma Aljović, a nakon toga predstavnik inicijativnog odbora Dževad Majdančić prisutnima je predstavio proces pripreme za osnivanje Saveza, koji je trajao više od godinu dana i u okviru kojeg je održano preko 15 sastanaka.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Beču Nj. E. prof. dr. Kemal Kozarić kao jedan od počasnih gostiju je u svom pozdravnom obraćanju čestitao na inicijativi te govorio o važnosti uvezivanja bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji. Poslije ambasadora Kozarića, prisutnima su se kratko obratili i politički predstavnici iz BiH Ermin Zulić i Hamdija Ljubijankić.

Osnivačka skupština je zatim uspostavila svoja radna tijela, pa potom jednoglasno usvojila prijedlog statuta Saveza i izabrala upravni i prošireni odbor od ukupno 15 članova iz 5 austrijskih pokrajina.

Nakon zvaničnog dijela, učesnici skupštine su uz malu zakusku razmjenjivali ideje i razgovarali sa izabranim predstavnicima Saveza.
Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“ je pored još boljeg umrežavanja udruženja i uvezivanja uspješnih ljudi porijeklom iz BiH, uzeo sebi za zadatak zastupanje interesa i zaštitu prava građanki i građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te njegovanje i očuvanje bosanskohercegovačkih kulturnih tradicija i jezika u Austriji. Kroz analizu i izradu političkih, socijalnih i ekonomskih strategija, Savez također ima za cilj pozitivan utjecaju na širu društvenu javnost.

Osnivanje Saveza je uspješan i veoma važan događaj koji je ujedno i pokazatelj određene zrelosti bosanskohercegovačke dijaspore u Austriji.

Upravni odbor Saveza je izabran u sljedećem sastavu:
Damir Saračević (Linz) – predsjednik
Dževad Majdančić (Beč) – potpredsjednik
Izet Kurtalić (Salzburg) – blagajnik
Ramzija Kanurić-Oraščanin (Salzburg) – zamjenica blagajnika
Mirsada Župani (St. Pölten) – sekretar
Admir Mehmedović (St. Pölten) – zamjenik sekretara

Članovi proširenog odbora Saveza su izabrani u sljedećem sastavu:
Mustafa Selimspahić (Enns)
Ismet Mehmedović (Beč)
Mehmed Salkić (Beč)
Edib Omerović (Beč)
Mensur Imširović (Klagenfurt)
Ajdin Karajko (Spittal/Drau)
Azra Hodžić-Kadić (Beč)
Kabir Sokullu (Beč)
Esma Diman-Murselović (Beč)

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad