Dodik: Obnoviti Notre Dame kao što je obnovljen Hilandar

Vijesti 16. apr 201910:56 > 11:00
N1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu i francuskom narodu najdublje žaljenje zbog tragedije koja se dogodila sa katedralom Notre Dame i izrazio nadu da će remek-djelo gotičke umjetnosti biti obnovljeno kao što je to velikim dijelom učinjeno nakon što je izgorio biser srpske duhovnosti Hilandar na Svetoj gori.

“To remek-djelo gotičke umjetnosti jedan je od najvažnijih simbola evropske kulture i predstavlja prvorazrednu vrijednost, ne samo za francuski narod već i sve nas kojima je stalo do hrišćanskog nasljeđa koje je temelj našeg identiteta”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da se srpski narod u svojoj istoriji mnogo puta suočio sa strašnim razaranjima svojih svetinja, kada je tokom užasnog pogroma stradalo više pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu, ali je i izgorio biser srpske duhovnosti manastir Hilandar na Svetoj gori, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

“Hilandar je, kao i veličanstvena katedrala Notre Dame građen stotinama godina, od 12. do 14. vijeka, a progutao ga je požar u jednom danu. Ipak, ogromnim naporima cijelog srpskog naroda i njegovih prijatelja od tada do danas je velikim dijelom obnovljen”, naglasio je Dodik.

On je izrazio nadu da će se to ubrzo dogoditi i sa velelepnim pariskim hramom posvećenom Bogorodici Mariji.

“Naš zajednički evropski dom, jedinstven i utemeljen na hrišćanskim vrijednostima, kako u prošlosti tako i u budućnosti moraju da obilježavaju monumentalni simboli kakvi su Notre Dame i Hilandar. Dok je njih biće i nas”, istakao je Dodik.

Požar u čuvenoj katedrali izbio je sinoć oko 19.00 sati. Vjeruje se da su požar prouzrokovali radovi na renoviranju katedrale, a usljed požara došlo je do urušavanja tornja i časovnika na objektu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad