U KS za pola godine biće zaposleno 22 pripadnika boračke populacije

Vijesti 16. apr 201914:19 > 14:23
N1

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko potpisao je danas ugovore s predstavnicima osam pravnih subjekata korisnika sredstava po Programu mjera za poticaj zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo za 2019./2020. godinu.

Cilj Programa je resocijalizacija boračke populacije kroz integraciju na tržištu rada, odnosno povećanje mogućnosti za njihovo zapošljavanje, te da bi se i uz druge programe i aktivne mjere zapošljavanja u Kantonu moglo utjecati na stvaranje uvjeta za zapošljavanje ovih kategorija.

Poseban cilj Programa je poboljšati pristup tržištu rada i stvoriti minimalne uvjete za zapošljavanje boračke populacije, čime bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada.

Objavljen je i javni poziv za poslodavce s područja Kantona da provedu Program obuke, a na poziv je pristiglo 10 zahtjeva, pri čemu dva zahtjeva nisu ispunjavali propisane uvjete.

U skladu s utvrđenim kriterijima iz Programa mjera prihvaćene su aplikacije osam poslodavaca za provedbu obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica koji su prijavljeni na evidenciju nezaposlenih.

To znači da će se na period od šest mjeseci zaposliti 22 osobe pripadnika boračke populacije ili članova njihovih porodica, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad