Ratni veterani iz regiona na komemoraciji u Ahmićima (FOTO)

Vijesti 16. apr 201914:32 > 14:36
nenasilje.org

Na poziv Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice stradanja Bošnjaka Ahmića i Viteza, ratni veterani iz regiona skupa sa aktivistima i aktivistkinjama iz Centra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, ukupno njih trideset i dvoje, uzeli su učešća u programu komemoracije stradalima Ahmića i Viteza.

U Ahmićima je, prema podacima Haškog tribunala u predmetu Kordić i Čerkez, u rano jutro 16. aprila 1993. ubijeno 116 civila, među kojima su i 32 žene i 11 djece. Porodice žrtava i danas tragaju za tijelima 29 ubijenih mještana Ahmića.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH, bivših pripadnika Armije RBiH, HVO-a, VRS-a, HV-a i VJ, mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organizuju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

nenasilje.org
nenasilje.org
nenasilje.org
nenasilje.org
nenasilje.org
nenasilje.org
nenasilje.org
nenasilje.org

Grupu od trideset i dvoje ratnih veterana i mirovnih aktivista 15. 4. primili su u ime organizatora komemoracije Mahir ef. Husić i Nedžad Abdić. Ispred spomen-obilježja stradalim civilima Ahmića, kod Donje džamije, kratko su ih upoznali sa životom u Ahmićima prije i nakon rata, ali i sa detaljima vezanim za sam rat i konkretno stradanje civila 16. 4. 1993. godine. Grupa je obišla i spomen sobu, nadomak spomenika i u osnovnoj školi održala sastanak sa organizatorima komemoracije.

Na sastanku su ratni veterani i mirovni aktivisti izrazili zahvalnost domaćinima na pozivu za učešće na komemoraciji, dok su se organizatori komemoracije zahvalili grupi i za posjetu i za odato priznanje na hrabrosti i uopšte činu saosjećanja iskazanim samim dolaskom na mjesto stradanja jedne ovako mješovite grupe.

“Ideja je da ratni veterani, koji su juče bili neprijatelji, odaju poštu žrtvama, da se priključe porodicama žrtava, da zajedno položimo cvijeće na spomen-obilježje. Mislimo da takvim činom stvaramo bolju atmosferu, da radimo na izgradnji povratka izgubljenog povjerenja, te da šaljemo drugačije poruke. Bivši borici koji imaju direktno iskustvo rata i jesu svjedoci tog užasa, isto tako mogu biti i aktivni učesnici, akteri, izgradnje mira i povjerenja”, rekao je Adnan Hasanbegović, bivši pripadnik ARBiH, mirovni aktivista CNA.

Sutradan, 16. 4. grupa se pridružila mirnoj šetnji pod nazivom “Put istine i sjećanja” od šehidskog mezarja u Vitezu, položila vijence i poklonila se stradalima na spomen–obilježju „Cisterna“. Nakon toga u 12.00 sati, skupa sa ostalim delegacijama, mješovita grupa veteran je položila vijenac na spomen-obilježje kod Donje džamije.

„Mi smo upravo ovdje da svojim prisustvom pokažemo da možemo i moramo suosjećati i poštovati ne samo svoje žrtve nego i tuđe. Da postoji i nekakav drugi put. Tad možemo postavit nekakve temelje za mir i suživot na ovim prostorima što i jeste naš cilj. Da se našoj djeci nikad ne dogodi ono što se događalo nama“, izjavio je Krešimir Ivančić, bivši pripadnik Hrvatske vojske.

Prisustvom komemoraciji ratni veterani i mirovni aktivisti su odali počast stradalim mještanima Ahmića te pokazali da su bivši borci društvena skupina koja posjeduje visok stepen kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži. Također, prisustvom komemoraciji bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije RBiH, VRS-a, VJ i JNA poslali su poziv nadležnim da se i preostali odgovorni za počinjene zločine procesuiraju, te da se učine dodatni napori na pronalaženju posmrtnih ostataka ubijenih.

„Neophodno je da obični ljudi pokušaju tražiti zajednilčko pomirenje, ali i istinu. Treba odati počast svim žrtvama, susresti se sa ljudima koji su izgubili svoje najmilije i pokušati potražiti rješenje među ljudima“, rekao je Ivo Anđelović, bivši pripadnik HVO-a iz Brčkog.

Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Stupnom Dolu kod Vareša, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.