OSCE i EUFOR se oglasili o osnivanju rezervnog sastava MUP-a RS

Vijesti 16. apr 201915:59 > 16:00
N1

Misija OSCE-a naglašava da, uvažavajući nadležnosti različitih nivoa vlasti, inicijative usmjerene na jačanje kapaciteta organa sigurnosti treba realizirati u bliskoj koordinaciji sa svim relevantnim sigurnosnim organima u Bosni i Hercegovini, u duhu odgovarajućih nacionalnih i međunarodnih obaveza, stoji u odgovoru ambasadora Bruce G. Bertona, šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Iz OSCE-a su na pitanje N1 hoće li i na koji način osnivanje rezervnog sastava MUP-a RS uticati na sigurnosnu situaciju u BiH poručili da “svaku inicijativu povećanja kapaciteta treba realizirati na osnovu objektivne zajedničke procjene prijetnji i sigurnosnih rizika za cijelu zemlju i razmatranja najboljih načina za njihovo prevladavanje”.

“Obrazloženje ponuđeno kao razlog formiranja rezervnog sastava policije odnosi se na pitanja koja su relevantna za sve dijelove Bosne i Hercegovine (terorizam, migracije) i koja su kao takva prepoznata kao unutrašnje, regionalne i globalne prijetnje. Iz tog razloga, Misija naglašava da, uvažavajući nadležnosti različitih nivoa vlasti, inicijative usmjerene na jačanje kapaciteta organa sigurnosti treba realizirati u bliskoj koordinaciji sa svim relevantnim sigurnosnim organima u BiH, u duhu odgovarajućih nacionalnih i međunarodnih obaveza”, kazao je Berton, te dodao:

“Posebno imajući u vidu složenost i međuovisnost suvremenih sigurnosnih rizika i prijetnji, svi sigurnosni organi u Bosni i Hercegovini trebali bi koordinirati aktivnosti postojećih mehanizama unutar svog sigurnosnog sistema. Svaku inicijativu povećanja kapaciteta treba realizirati na osnovu objektivne zajedničke procjene prijetnji i sigurnosnih rizika za cijelu zemlju i razmatranja najboljih načina za njihovo prevladavanje. Kao takve, te inicijative bi trebale biti zajednički planirane, provedene i međusobno povezane, kako bi se stvorile mogućnosti za izgradnju sistema sigurnosti u BiH za sve građane”.

Misija OSCE-a smatra da bi vlasti Republike Srpske trebale voditi računa o mogućoj negativnoj percepciji i “raditi na izgradnji povjerenja kako unutar Republike Srpske tako i širom BiH”.

Iz EUFOR-a su podsjetili kako je njihova misija da pruži podršku lokalnim organima vlasti u obezbjeđivanju stabilnog i sigurnog okruženja za stanovništvo Bosne i Hercegovine…

“Promjene u strukturi agencija, kao što je npr. policija, vrše se od ovlaštenog zakonodavca – svaki daljnji komentar o političkim odlukama možete dobii od Visokog predstavnika EU/Evropske službe za vanjsko djelovanje”, kazali su za N1 u Misiji EUFOR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad