Kakva je veza između katedrale Notre Dame i Sarajeva?

Vijesti 16. apr 201917:32 > 17:38
N1

Srce Pariza, katedrala Notre Dame, na trenutak je stalo. Cijeli svijet je s tugom i nevjericom gledao kako vatra guta turistički dragulj koji godišnje posjeti 14 miliona turista. O značaju katedrale Notre Dame za kršćanstvo za Dan uživo govorio je mons. Ivo Tomašević.

“To je tužan trenutak za Crkvu, prije svega za parišku nadbiskupiju, za Crkvu u Francuskoj, Evropi, ali i cijelu katoličku crkvu, ja bih rekao i za cijelo čovječanstvo. Pariz je kao grad simbol ljepote, a srce toga grada je svakako bila ova katedrala Naše Gospe, Notre Dame. Ona je na određen način bila i poveznica sa nama u teškim ratnim vremenima, na osobit način. Pratio sam kao tajnik kardinala Vinka Puljića u petome mjesecu 1993. godine”, kazao je mons. Tomašević.

Kako navodi, kardinal Puljić je tada pozvan da bude sudionik vojnoga hodočašća u Lurdu.

“Prvi povratku nismo stigli na avion i tako smo došli u Pariz. Onda je kardinal posjetio tadašnjega pariškoga kardinala Lustigera koji ga je primio i tada je dogovoreno da on 1993. godine, za Božić, posjeti ratno Sarajevo. Tu su bili franvuski vojnici u mirovnim snagama, ne smijemo nikad zaboraviti da je nemali broj njih izgubio život pomažući nam u tim teški trenucima. Ovaj grad i ova zemlja trebaju biti zahvalni Francuskoj i tim ljudima koji su ovdje ostavili živote. Naš zbor ‘Trebević’ Hrvatskog kulturnog društva ‘Napredak’ je gostovao i pjevao u toj katedrali Notre Dame ratne 1994. godine”, navodi mons. Tomašević.

Te godine “Trebević” je nastupio u 30-tak gradova u Francuskoj.

“Ovdje ima jedna poveznica i kardinal Puljić je danas poslao izraze blizine i solidarnosti nadbiskupu u Parizu gdje upravo podsjeća na te ratne dane i da mi vrlo dobro znamo što znači gubiti vjerske objekte. Svi vjerski objekti su vjerniku dragi, ali rekao bih da su ti vjerski objekti u našoj zemlji i uopće u svijetu uljepšavaju naše gradove, naša mjesta i sa kojima se s pravom pnosimo”, naveo je naš sagovornik.

Kako je kazao mons. Tomašević, u ovim svetim danima razmišljaju o muci Isusa Krista i o njegovoj patnji i trpljenju.

“Patnja zbližuje ljude. Oni ljudi koji su patili na osobit način trebaju to razumjeti”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad