Poruka majke koja je izgubila dvije kćerke na ulazu u Sarajevo (VIDEO)

N1

Zbog smrti četiri prosvjetne radnice zastave širom Bosne i Hercegovine su na pola koplja. Savjet ministara BiH današnji dan je proglasio Danom žalosti zbog smrti Merime Belkić, Lejle Sadiković, Almine Čorović i Mine Kadrić. Naša ekipa i danas je bila na putu Sarajevo-Pale. Mjesto mnogobrojnih saobraćajnih nesreća posjetili smo sa Radom Vasiljević, koja je preživjela nesreću u kojoj su joj stradale dvije kćerke. Pita se šta može da učini da više niko nikada ne osjeti takvu bol.

Osamnaestog septembra 2005. godine na putu Sarajevo-Pale poginule su Jelena Novaković i sestre Svjetlana i Andrea Vasiljević. Majka Rada Vasiljević jedina je preživjela nesreću od koje se do danas nije oporavila.

“Ja sam tada izgubila, prvi taj dan, kćerku od 15 godina na mjestu nesreće. Naš vozač, Jelena, djevojaka od 23 godine preminula je isti taj dan u 14 časova. Moja mlađa kćerka od devet godina živjela je devet dana, i nažalost izgubila bitku za svoj mali život”, priča Vasiljević.

Nesreća u kojoj su poginule četiri prosvjetne radnice vratila ju je u kobni 18. septembar. Saosjeća sa porodicama poginulih Mine, Lejle, Merime i Almine, i moli ih da budu jaki.

“Ja sam poslije te tragedije dobila djevojčicu. Ovo radim i zbog svoje djevojčice. Da pomognem, da ukažem, ako treba da sjednem na ovaj put i da sjedim 24 časa samo da nam niti jedno dijete više ne nastrada. Niti bilo ko drugi”, ističe Vasiljević.

Djevojčica Sara, koju je Rada rodila samo nekoliko godina nakon gubitka Svjetlane i Andree, u imenu nosi akronim “s” od Svjetlana, “a” od Andrea, “r” od Rada. Kaže sve se u zadnjih 14 godina promijenilo, no ne i put na kome je izgubla sve.

“Poslije četrnaest godina, vidim, na ovom putu se ništa nije na bolje učinilo, ništa se nije poboljšalo, čak i gore. I da svaki dan imamo stradanja, dokle”, pita Vasiljević.

  Ovo je opasna dionica, upozoravaju iz MUP-a RS. Samo u poslednjih nekoliko godina svjedoci su velikog broj saobraćajnih nesreća.

“Postavljamo preventivne tačke gdje upozoravamo učesnike u saobraćaju prilikom padanja kiše, i atmosferskih uslova gdje je povećan rizik od nastanka nezgoda, upaljene su rotacije na službenim vozilima i smirujemo saobraćaj. Pored tih aktivnosti, mi sačinjavamo informacije koje dostavljamo saobraćajnim preduzećima. Upravljačima puteva”, poručuju iz entitetskog MUP-a.

Ekpa N1 na istom mjestu bilježi stotine metara puta bez branika. Branike provaljene u saobraćajnim nesrećema, i veliki broj spomenika. Iz Puteva RS poručuju, sve bi to riješili, no spriječavaju ih procedure.

“Mi bismo voljeli da možemo da djelujemo brže, da izdamo nalog, da se on sutra riješi, ali kada mi to tako uradimo onda se govori o kršenju procedura. Mi ono što dobijamo od MUP-a, nismo bili obavješteni da se tu dogodila neka saobraćajna nesreća. Ne govorim o cijeloj dionici puta, već o tom mjestu”, kažu u Putevim RS.

A na tom mjestu još jedan spomenik. Još jedan spomenik kao pomen, ali i opomena. Opomena “Putevima” da put nije siguran i vozačima da voze oprezno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad