Brojne reakcije na najave formiranja rezervnog sastava MUP-a RS

Vijesti 16. apr 201918:05 > 18:27
N1

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske ovoga tjedna očekuje se i raspravlja o izmjenama i dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i javnom redu i miru. Nacrtom zakona predviđeno je uspostavljanje rezervnog sastava policije. Iz MUPRS-a tvrde da će to doprinijeti podizanju bezbjednosti na viši nivo, a naročito, kako su dodali, u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize. Međutim, brojne su reakcije i komentari na ovakve najave...

Koja je svrha i cilj formiranja rezervnog sastava MUP-a RS? Čini se nije do kraja jasna ni predstavnicima međunarodne zajednice. Američko veleposlanstvo poručuje kako će tražiti dodatne informacije…

”Tražićemo dodatne informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama, te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja”.

Upravo na sličnom fonu, bila je i prošlotjedna zajednička izjava američkog, te veleposlanstava Njemačke i Velike Britanije. Iz posljednja dvija veleposlanstva danas ne žele iznositi nove stavove ni komentare. Kažu svoje smo rekli prije nekoliko dana.

No, svoj komentar pak dao je šef bh. diplomacije.

“U tom zakonu koji će se razmatrati postoje i neke druge stvari koje su osjetljivije i sa demokratskog aspekta i razvoja sloboda u društvu mnogo opasnije. Između ostalog, razgovarat će se i o mogućnosti da se pripadnici MUP-a fotografišu tokom obavljanja aktivnosti i niz stvari koje su iz mog ugla opasnije. Niko u ovoj zemlji ne priželjkuje nove unifirme ni formacije bilo koje vrste, ali ovdje, ako se govori o potrebama koje mogu proizaći iz priliva migranata ili ponavljanja sa katastrofalnim poplavama, ako je to jedina pozadina toga, onda ne treba da uzrokuje zabrinutost”, smatra Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Produkt je nervoze i želje vlasti da uđe u dodatnu represiju, smatra Crnadak. Ukoliko RS posegne za rezervnim sastavom neki ne isključuju uvođenje recipročne mjere u drugom bh. entitetu.

“Ukoliko se to desi, neminovno je da Federacija BiH ima svoj sastav, što nikako ne bi bilo dobro. Treba ostati na aktivnom sastavu policijskih snaga, vidimo da se pripremaju i neki zakoni. Očigledno je da se želi napraviti policijski entitet”, ocjenjuje Adil Osmanović, SDA.

Situaciju prate i u Misiji EUFOR-a u BiH.

“Misija EUFOR-a je da pruži podršku lokalnim organima vlasti u obezbjedjivanju stabilnog i sigurnog okruženja za stanovništvo Bosne i Hercegovine. Promjene u strukturi agencija, kao što je npr. policija, se vrše od strane ovlaštenog zakonodavca – svaki daljnji komentar o političkim odlukama možete dobii od strane Visokog predstavnika EU/Europske službe za vanjsko djelovanje”.

A u Delegaciji Europske unije kažu kako pomno prate sva zbivanja te kako su upoznati i s najavljenim izmjenama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima RS-a.

“Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH smatraju da se ovaj nacrt izmjena može poboljšati u amandmanskoj fazi od strane predlagača. Nadalje, relevantno zakonodavstvo kao i praksa policijskih snaga biće razmotreni tokom predstojećih stručnih misija koje će sagledati saradnju u sprovođenju zakona te status, autonomnost i odgovornost policijskih snaga u cijeloj zemlji”.

Bh. građanima je potrebna profesionalna i autonomna policija, dodaju iz Delegacije, dok bilježimo stav i šefa Misije OSCE-a u BiH.

“Svaku inicijativu povećanja kapaciteta treba realizirati na osnovu objektivne zajedničke procjene prijetnji i sigurnosnih rizika za cijelu zemlju i razmatranja najboljih načina za njihovo prevladavanje. Kao takve, te inicijative bi trebale biti zajednički planirane, provedene i međusobno povezane, kako bi se stvorile mogućnosti za izgradnju sistema sigurnosti u BiH za sve građane. Misija smatra da bi vlasti Republike Srpske trebale voditi računa o mogućoj negativnoj percepciji i raditi na izgradnji povjerenja kako unutar Republike Srpske tako i širom BiH”, poručuje ambasador Bruce G. Bertona, šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

A ova priča kako unutar RS-a, ali i cijele BiH, zasigurno će prozivesti još mnogo reakcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad