Novi kamen spoticanja između SNSD-a i SDA

Vijesti 16. apr 201918:32 > 18:44
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD Milorad Dodik ponovio je danas kako je glavni krivac za odugovlačenje u procesu formiranja vlasti SDA. Nije optimista da će u srijedu biti postignut dogovor lidera tri stranke. Osim nacionalnog godišnjeg plana novi kamen spoticanja je i sama struktura Vijeća ministara BiH, odnosno broj resora koje bi trebali pripasti Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Ipak, Dodik je za sutra zakazao sjednicu Predsjedništva BiH.

Na pregovore u srijedu SNSD ide sa nepromijenjenm stavom – Srbima i Republici Srpskoj pripada mjesto predsjedavajućeg i tri ministra. U ovoj stranci smatraju da u vezi s ovim pitanjem kompromisa ne može biti, dok istovremeo poručuju da nisu optimisti zbog organizirane opstrukcije SDA.

“Ali to će očigledno biti teško, jer imamo očigledno organizovanu opstrukciju za formiranje Savjeta ministara. Šta učiniti ako se nastavi dalje sa radom, onemogućavanjem rada Savjeta ministara, ono što je do sada bila praksa? Dakle vidjeće svi da onda nema spremnosti da rade i drugi organi, ako pustite da radi Predstavnički dom i Dom naroda, onda legalizujete sastav Savjeta ministara, to je nešto što nije izborna volja”, naveo je Dodik.

U SDA za opstrukcije optužuju SNSD. Nakon blokade NATO puta, sada je na redu struktura Vijeća ministara. U ovoj stranci pozivaju se na Ustav Bosne i Hercegovine prema kojem dvije trećine ukupnog sastava Vijeća ministara čine predstavnici s prostora Federacije, jedna trećina s prostora RS ili prevedno, SDA trebaju pripasti četiri ministarske pozicije.

U SDA su predložili i dva nova ministarstva, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo evropskih integracija, no za to nisu dobili podršku partnera u vlasti.

Još jedno pitanje koje je usložnilo pregovore su resori. Primjerice, za ministarstvo finansija zainteresovani su i SDA i HDZ, kao i za Ministarstvo pravde, vanjskih poslova i sigurnosti, no dopredsjednik HDZ uvjeren je kako će se dogovor ipak postići.

Više detalja ima Tina Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad