Zakon o pravima branilaca ima punu podršku koordinacija boračkih organizacija

Vijesti 16. apr 201919:21 > 19:23
Vlada FBiH

U sjedištu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata ministar Salko Bukvarević održao je radni sastanak sa predstavnicima koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH i HVO-a.

Na početku sastanka prisutni su odali počast nedužno ubijenim civilima u Ahmićima i Trusini, nakon čega je otvorena rasprava o aktuelnoj problematici u oblasti boračko-invalidske zaštite, sa posebnim akcentom na usaglašeni tekst Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

S tim u vezi predstavnici boračkih organizacija su iskazali zahvalnost ministru Bukvareviću koji je bio predsjednik Radne grupe koju je formirala Vlada FBiH u cilju donošenja realnog i provodivog zakonskog rješenja za tu boračku kategoriju, naglasivši izuzetan doprinos resornog ministra u radu Grupe  i donošenju Zakona.

Zaključak svih prisutnih je da predloženi i usaglašeni  tekst Zakona koji je u daljnju proceduru uputila Radna grupa ima punu podršku koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH i HVO-a te da je to pitanje trenutno prioritet u rješavanju u oblasti boračko-invalidske zaštite, s obzirom na to da demobilizirani branioci od 2010. godine nemaju zakonsko rješenje.

Jedan od zaključaka sastanka je i prijedlog za povećanje isplatnog koeficijenta za lične i porodične invalidnine za 2019. godinu za jedan posto, a da od 01. januara 2020. godine isplatni koeficijent bude 1,0 što je i maksimalan iznos.

Federalno ministarstvo će preostali dio sredstava usmjeriti na isplatu retroaktivnih naknada za sve kategorije, ratne vojne invalide, porodice šehida i poginulih branilaca i dobitnike ratnih priznanja, saopćeno je iz Kabineta ministra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad