Crnadak na SBF-u: Moramo vratiti povjerenje u institucije

Vijesti 17. apr 201911:21 > 11:25
N1

Reforme koje radimo na putu članstva, konačno članstvo i stalni napredak na tom putu, kao i intenzivna saradnja u regiji daju sigurnosno, pravno, političko okruženje koje stvara uslove za još investicija i veći ekonomski napredak, rekao je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH na Međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF), prenosi Anadolija.

Govoreći o ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka, Crnadak je kazao da uz sve političke bitke i tenzije koje postoje u BiH vidjeli smo da su Predsjedništvo BiH i institucije sa različitih nivoa jednoglasno stali iza ovog događaja.

“Mislim da je to važna stvar”, rekao je Crnadak govoreći o samoj organizaciji SBF-a.

Kako je kazao, u BiH postoje dvije glavne stvari koje imamo kao dva glavna vanjskopolitička cilja.

“Jedno je članstvo BiH u EU, a drugo je regionalna saradnja. Reforme koje radimo na putu članstva, konačno članstvo i stalni napredak na tom putu, kao i intenzivna saradnja u regiji, daju sigurnosno, pravno, političko okruženje koje stvara uslove za još investicija i veći ekonomski napredak”, pojasnio je Crnadak.

Smatra da suštinski BiH, unatoč nekim dobrim pokazateljima, treba još promjena.

“Izdvojit ću dvije stvari koje treba da se urade, a koje su obaveza vlasti na raznim nivoima. Jedno je pitanje mladih, njihovog odlaska i glavnog razloga zbog kojeg odlaze. Po svim pokazateljima, ekonomski razlozi više nisu prvi, glavni razlog je opšta nesigurnost i neizvjesnost. Najnoviji podatak govori da u BiH od svih partnera u regionu ovaj trend je posebno negativan. Za samo tri godine pokazatelji govore da percepcija korupcije u našim institucijama, na svim nivoima vlasti, je porasla sa 36 iz 2015. na 72 posto, što je najviše u regionu”, rekao je Crnadak.

Istakao je da je to pokazatelj da u BiH moramo uraditi najveći napor upravo na tome da se vrati povjerenje u institucije, da se vrati povjerenje mladima da će njihov rad biti vrednovan na odgovarajući način.

“Mislim da ćemo se kroz borbu protiv korupcije i jačanjem vladavine prava na najefikasniji način obratiti generalnom pitanju mladih i njihovom odlasku. Druga stvar kojom mislim da možemo da doprinesemo da BiH pripremimo još bolje za novi investicioni i ekonomski progres jeste razvoj preduzetništva. U BiH, jedno od istraživanja je pokazalo, da 90 posto mladih, koji su pri kraju svog školovanja, želi svoju karijeru da vidi u kancelariji neke vlade, gradske ili neke druge administracije. Poražavajuće je da mladi ljudi vrhunac vide u tome da 40 godina sjede u jednoj te istoj kancelariji”, izjavio je Crnadak.

Pozdravio je i to što je SBF otvorio poseban dan za mlade ljude i nada se da će to iznjedriti jedan broj konkretnih projekata koje će nositi mladi ljudi.

“Na taj način možemo doprinijeti da BiH bude plodno tlo za nove projekte”, dodao je Crnadak.

Trodnevnu Međunarodnu investicijsku konferenciju Sarajevo Business Forum (SBF), otvorili su predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay i premijer Malezije Tun Mahatir Mohamad.

Izražavajući interes za saradnju i investiranje u region, na poziv organizatora odazvali su se brojni čelnici iz svijeta politike, ali i veliki broj delegacija iz zemalja širom svijeta. Dolazak su potvrdile poslovne delegacije iz Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije, mnogobrojnih država članica Evropske unije, te velike političke i biznis delegacije privrednika iz Malezije, kao i delegacija Biznis foruma Islamske razvojne banke (THIQAH) koja dovodi mnogobrojne investitore iz zemalja GCC-a.

Tokom trodnevnog foruma biće organizovane prezentacije privrednika i sponzora, te će se održati poslovni (B2B) sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti. Posebna pažnja biće posvećena privrednim potencijalima BiH i cijelog regiona, te potencijalima bh. dijaspore i njihovog ulaganja. Zadnji dan biće upriličene i finalne prezentacije takmičenja mladih u biznisu SBF Start-up Challenge.

Razgovarat će se i o mogućnostima prevazilaženja izazova sa kojima se susreću privrednici Jugoistočne Evrope, a na kojoj će svoja ekspertna mišljenja podijeliti Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Mohd Redzuan bin Md Yusof, ministar razvoja poduzetništva Malezije, Šekib Avdagić, predsjednik Istanbulske trgovinske komore (ITO), Ivan Ivanišević, generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Sven Petke, direktor Fondacije “Konrad Adenauer”, Gjergj Murra, izvršni direktor Fondacije Western Balkans, kao i mnogi drugi predstavnici poslovne i političke scene iz svijeta i regiona.

Sarajevo Business Forum desetu godinu zaredom organizuje BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB) i drugim partnerima, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad