Zbog krijumčarenja migranata uhapšeno devet osoba

Vijesti 17. apr 201911:33 > 11:36
FENA/GP BiH

Pripadnici Granične policije (GP) BiH tijekom provođenja akcije kodnog naziva "Marakan" dokumentirali su više slučajeva krijumčarenja osoba s područja Republike Srbije u BiH, te njihovo daljnje prebacivanje u zemlje Europske unije pa je tako identificirano 11 državljana BiH koji su prokrijumčarili više od 140 migranata čime su stekli značajnu protupravnu imovinsku korist.

Obavljen je pretres 10 lokacija i lišeno slobode devet osoba koje će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu biti predane Tužilaštvu BiH. Privremeno su oduzeta četiri putnička vozila te određena količina opojne droge i municije, izvijestila je u srijedu Granična policija BiH.

U povodu uspješne realizacije akcije direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je kako je s povećanim pritiskom migranata na granicu Bosne i Hercegovine, GP BiH pojačala aktivnosti s ciljem otkrivanja kaznenih djela u vezi s krijumčarenjem ljudi.

“Uspješna realizacija akcije rezultat je profesionalizma i predanosti službenika Centralnog istražnog ureda, ali i drugih postrojbi GP BiH koje su u njoj sudjelovale, a to su postrojbe za nadzor i promatranje, PGP Bijeljina, postrojba za podršku i kontrolu terenskih ureda Zapad, Sjeverozapad i Istok. I u ovoj akciji veoma je značajna i izuzetna suradnja Granične policije BiH s Tužilaštvom i Sudom BiH”, kazao je Galić.

Podršku u realizaciji akcije pružili su i Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Služba za poslove sa strancima BiH, ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona, projektni tim IPA 2017. i OSA BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad