Prodavnice u kojima su namirnice jeftinije za 50 posto

Vijesti 17. apr 201917:09 > 17:21
N1

Više od 120 hiljada djece u Bosni i Hercegovini na spavanje ide gladno, tj. bez večere, podaci su Zavoda za statistiku. Sa druge strane kod nas se dnevno baci blizu 500 tona hrane. Outlet food prodavnice se otvaraju u pokušaju da se smanji bacanje hrane i da postane dostupnija socijalno ugroženim građanima. Za sada postoje samo u Sarajevu i Banjaluci.

Jedna od dvije Outlet prodavnice hrane u Bosni i Hercegovini otvorena je u Banjaluci. Ovdje su osnovne životne namirnice jeftinije za 40, 50 ili 60 posto.

“Prema posljednjim podacima u BiH se dnevno baci preko 500 tona hrane, što je zaista poražavajući podatak. U suštini sve ovo što do naše prodavnice dođe kupi se. Ovo je način da se spriječi bacanje hrane i svaku tonu koju uspijemo spriječiti znači da je naša ideja uspjela”, pojašnjava Marinka Stojić, vlasnica Outlet food Banjaluka.

Ovo nije roba sa isteklim rokom trajanja, do toga je dijeli mjesec, dva ili tri. Na policama su takođe i skladišni viškovi ili roba sa greškom na ambalaži. Kupci su najčešće studenti i penzioneri i kada pregledaju deklaracije na proizvodima nisu skeptični, kažu vlasnici. Problem su dobavljači koji smatraju da je za dobar imidž proizvoda, pred istek roka, bolje baciti nego je izložiti u ovoj prodavnici.

“Još uvijek imamo problema sa nabavkom robe. Veliki dio dobavljača se odazvao, ali ima i onaj drugi dio koji smatraju da njihovi brendovi se ne trebaju naći na našim policama jer smatraju da će njihov brend biti ugrožen”, ističe Stojić.

Da bi se zaustavilo bacanje hrane i smanjila stopa siromaštva potrebno je sistemsko rješenje. Ekonomski analitičari preporučuju da se prepiše zakon iz Francuske prema kojem bi se roba pred istek roka oslobodila PDV-a i po umanjenoj cijeni bila dostupna socijalno ugroženim kategorijama.

“Te prodavnice sa namirnicama koje su pred istek roka treba da budu podržane sa entitetskih ili državnog nivoa. Da se na bh. nivou donese zakon koji će dati instrukcije UIO da se na te proizvode ne obračunava PDV-a da će taj sistem distribucije hrane biti dostupan isključivo onima koji su registrovani u centrima za socijalni rad”, kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Četrdeset hiljada djece žive u porodicama koje ne ostvaruju ni minimum prihoda, a prosta matematika pokazuje da ni zaposleni ne mogu zaraditi za sve osnovne životne potrebe.

Prosječna neto plata u Bosni i Hercegovini iznosi manje od 900 KM, prema podacima Zavoda za statistiku. Najniža prosječna plata je blizu 550 KM, dok sindikalna potrošačka korpa prelazi 2.000 maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad