Ulaze li Radončić i SBB u Vijeće ministara BiH?

Vijesti 17. apr 201917:25 > 17:30
N1

SDA-u i strankama okupljenim oko nje trebale bi pripasti tri ministarske pozicije i to odbrana, sigurnost i vanjski poslovi kao i četiri pozicije zamjenika ministra. Jedna od ove tri pozicije, navodno, bi trebali pripasti SDA-ovom koalicionom partneru, odnosno Demokratskoj fronti. Međutim, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je u ovom kontekstu spomenuo lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

“Gospodinu Izetbegoviću je pripalo ministarstvo spoljnih poslova, bezbjednosti za koje je rekao da očekuje da se tu pojavi gospodin Radončić i ministarstvo odbrane. Njima pripada i četiri zamjenička mjesta, po tri SNSD-u i HDZ-u. Prvi neprihvatljiv uslov je da mi damo saglasnost za MAP i neće je biti. Mi smo pristali kao dio fer ponude imajući u vidu da je naš predsjedavajući. U praksi treba uvesti da onaj narod koji ima predsjedavajućeg Savjeta ministara predlaže ministra iz reda Ostalih. Gospodin Izetbegović govori da ovdje ima dosta problema, mene to ne zanima. Nisam došao da rješavam njegove probleme, došao sam da predstavljam RS i srpski narod. Veoma je loša poruka neizbor organa. Ukoliko oni ne žele da biraju organe, nema razloga da mi insistiramo na tome nešto brzo. Ostaje da ispunimo uslove za evropske integracije. Svi elementi dogovora i nedogovora postoje. Ima izjava koje Izetbegović nije parafirao, ima struktura raspodjele. Ima ono što se ne slažemo. Ako se to ne razriješi, nema potrebe da sjedamo više oko toga. Neću prihvatiti onoga ko bi zbog pozicije promijenio naciju”.

Da li je iko spominjao DF?

“Nije spomenuta DF, spomenut je samo Radončić i da će on biti u ministarstvu bezbjednosti i da je to postignut dogovor kad se ulazilo ovamo. Otkud znam kako dolazi? Ja mislim da to nije loše, ako se dogovorimo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad