Dragan Mektić za N1: Ne vjerujem Dodiku, mislim da se nisu dogovorili

Vijesti 17. apr 201917:49 > 17:52
N1

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine za N1 je kazao da ne vjeruje Miloradu Dodiku ništa - pa ni oko današnjeg sastanaka lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA oko formiranja vlasti.

On je za N1 kazao da misli da se nisu dogovorili – nego su samo razgovarali o lakšim pitanjima, dok su se na težim raspali.

“Mislim da se nisu dogovorili. Mislim da su išli na lakša pitanja i teme, podjele resora. A kada su na red došle suštinske teme i problemi – vidjeli ste da su se raspali i razišli”, rekao je.

“Ne vjerujem u priču Milorada Dodika. On je desetak puta rekao dogovorit ćemo se do kraja sedmice, i onda ništa od toga. Ne vjerujem mu zbog toga što govori kontradiktorne izjave, što na takav način razmišlja, manipulatorski. Na Sarajevo Business Forumu je pozvao strane investitore da investiraju, pa je rekao da je BiH stabilna zemlja, a jučer je rekao da je nemoguća. Sa kim manipuliše? Ne možeš manipulisati sa ozbiljnim investitorima, niti su glupi niti su ludi. Znaju razmisliti je li BiH stabilna”, pojasnio je.

“Nisam sklon da vjerujem Dodiku, mijenja mišljanja. Njemu je NATO prije nekoliko godina bio prihvatljiv. Sada nije. Ozbiljan problem oko kojeg se ne mogu da dogovore, a ne isključuje da se Dodik vrati mišljenju od prije nekoliko godina, pa mu bude prihvatljiv”, poručio je.

Također, što se tiče novog ministra sigurnosti, koje bi, prema najavama trebalo da pripada stranci SDA i partnerima – Mektić je izjavio:

“To je u fazi početnik spekulacija. Za ministra sigurnosti treba da dođe osoba koja dolazi i ima višegodišnje iskustvo u ovom poslu i ovoj braniši i da što više bude profesionalac, a što manje političar, da se rukovodi pravdom, vladavinom prava. Kada se bude zvanično znala osoba – pitajte me”, zaključio je Mektić.

Što se tiče aktivacije MAP-a, slanja godišnjeg izvještaja i NATO puta BiH – on je ocijenio da ništa apriori ne treba odbacivati.

“Ne treba ništa odbacivati apriori. Nađu se povodi za manipulacije, mislim da to nije MAP, to je godišnji nacionalni plan u kojem se stvaraju pretpostavke da bi se u budućnosti moglo razgovarati o NATO-u. Tu ima puno tema koje se preklapaju sa uslovima za EU. Niko nije rekao šta je sporno u godišnjem planu, da vidimo šta se preklapa – da se o tome razgovara. Kada je u pitanju sam NATO – to je na dugom štapu. Moje mišljenje, ponavljam, volio bih da se taj problem rješava u regionalnom konktekstu i da BiH i Srbija istovremeno uđu u NATO. Smanjilo bi to regionalne tenzije, ne bi zazirali jedni u druge. Daleko više bi postigli na stabilnosti, miru i sigurnosti. Volio bih da se to riješi kako je to riješila i Srbija i Crna Gora”, kazao je Mektić za N1.

Također – priču oko rezervnog stastava MUP-a Republike Srpske je okarakterisao kao nepotrebnu.

“Nepotrebno, ne vidim ni jedan razlog koji bi to mogao opravdati. Oni razlozi koji se navode nisu tačni, nisu istina. Znam da se to radi da bi se to zloupotrijebio kasnije, napravila neka vrsta stranačke vojske i policije. Mi ispunjavamo te evropske standarde – i treba se toga držati. Po čemu mi težimo da budemo specifičniji – ako ne mislimo u budućnosti sami proizvoditi tenzije”, rekao je Mektić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad