Svjetske znamenitosti u bojama Francuske: Od New Yorka do Mostara

Vijesti 17. apr 201919:33 > 19:38
N1/AFP

Brojne svjetske znamenitosti sinoć su bile u bojama Francuske, kao znak podrške i solidarnosti povodom traginčnog požara u pariškoj katedrali Notre-Dame, objavio je francuski Le Figaro.

Tako je osvijetljen i vrh Empire State Buildinga u New Yorku. Kako je navedeno, vrh svjetskog trgovinskog centra osvijetljen je u boje zastave Francuske u znak solidarnosti sa građanima ove zemlje i katoličkom zajednicom širom svijeta.

AFP

U čast Francuske bila je osvijetljena i američka znamenita Rhode Island State House. Fasade teatra La Fenice u Veneciji je također sinoć bila osvijetljena sa bojama francuske zastave.

Vidikovac na brdu Petrin u Pragu je bio osvijetljen nacionalnim bojama Francuske u znak sjećanja na požarom oštećenu crkvu Notre Dame u Parizu.

Centar za mir i multietničku saradnju Mostar

Francuski list piše i da je u Bosni i Hercegovini mostarski Stari Most, koji datira iz XVI stoljeća, poprimio boje Francuske.

– Jako važan simbol jer znamo da je ovaj most potpuno uništen 1993. godine, tokom rata u BiH. Obnovljen je 2004. godine, piše le Figaro.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad