Duraković: Imamo pravo na budućnost u onoj mjeri koliko se budemo borili za nju

Vijesti 17. apr 201921:06 > 21:08
N1

Teško je povjerovati da će Amerika dopustiti da jedna od rijetkih zemalja u kojoj je uspjela uspostaviti mir - da se on naruši. To bi bio negativan poen za Ameriku. Mislim da u ključnom trenutku neće dopustiti disoluciju Bosne i Hercegovine, kazao je u Pressingu jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih intelektulaca, akademik Esad Duraković.

Mislite li da će Amerika napustiti svoje dejtonsko čedo?

Bez obzira što je na čelu SAD-a kontroverzna i hirovita osoba, iza njega stoji jedna ozbiljna administracija. Dayton je njihov proizvod. SAD nisu uspjele održati mir u mnogim zemljama poput Afganistana i Iraka, ali su u Bosni i Hercegovini uspjeli uspostaviti kakav, takav mir. Teško je povjerovati da će Amerika dopustiti da jedna od rijetkih zemalja u kojoj je uspjela uspostaviti mir – da se on naruši. To bi bio negativan poen za Ameriku. Mislim da u ključnom trenutku neće dopustiti disoluciju BiH.

Jedan američki stručnjak izjavio je kako Trump jednim tvitom može uništiti Bosnu i Hercegovinu?

Mislim da može, ali administracija iza njega to neće dopustiti.

Kakav je ruski i turski uticaj u BiH?

Ruski uticaj je veliki, nema sumnje. Što se tiče uticaja Erdogana on je zanemariv. On samo verbalizuje ljubav prema Bošnjacima. Nema tu nekih ulaganja. Rusi djeluju preko BiH tako da sekiraju Evropu. Moguće je da će u jednom trenutku, tako da kažem, da se trampe sa Amerikom za uticaj u nekom drugom dijelu..

A uticaj Evropske unija?

EU je u velikim problemim, prvenstveno zbog Brexita. Jačaju desne snage u Evropi, a ona nikada, od 1992. pa na ovamo, nije imala pravu viziju prema Bosni i Hercegovini i to izgovaram sa velikom žalošću.

Hoće li se eventualno rješenje kosovskog pitanja, u vezi s razmjenom teritorije, odraziti na BiH?

Razmjena teritoija na Balkanu ne ide bez ratova. To se ne bi smjelo dirati, ali ne znači da se neće dogoditi. Pitanje Kosova je po mome sudu rješeno. Prisjetim se Dačićeve opake opaske da je RS postao prioritet Srbije.

Ima li nade za građene Bosne i Hercegovine?

Dakle, ponavljam situacija jest ozbiljna i moramo biti svjesni drame pred kojom se BiH nalazi. Nadu ne treba gubiti. Bog je rekao da neće promijeniti situaciju nekog naroda dok on sebe ne promijeni. Imamo pravo na budućnost u onoj mjeri koliko se budemo za nju borili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad