Durakovićev apel visokom predstavniku: Dajte nam priliku da vas pohvalimo

Vijesti 17. apr 201921:07 > 21:13
N1

Akademik Esad Duraković gostujući u Pressingu na N1 uputio je apel visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku i pozvao ga da intervenira tamo gdje je nužno intervenirati.

 Zašto mislite da aktuelna bošnjačka elita, na neki način, ide ka toj konačnoj etničkoj podjeli i stvaranju tri državice na teritoriji BiH?

“Prvi indikator je to što ne reagiraju na odgovarajući način. Drugi, ja mislim da njima, svim tim trima elitama, mada ih ne mogu poistovijetiti do kraja, odgovara im svima stanje kakvo jeste, da ne možemo ući u Evropu, da svako ima svoj feud i da svima njima bude dobro. Bojim se da je problem u tome, naročito kod Bošnjaka, što nemaju odgovarajuću viziju, svijest o značaju države, o tome da je sudbina Bošnjaka vezana isključivo za državni okvir”, kazao je Duraković u Pressingu.

VEZANE VIJESTI

Kako je kazao, u velikom slučaju ne treba vjerovati riječima političara.

“Vole da verbaliziraju, bave se verbalnom akrobatikom, potrebno je gledati njihove rezultate i efekte postupaka. Kada pogledate gospodina Vučića, nema većeg mirotvorca na Balkanu od njega, a vidimo šta radi i koje su njegove namjere i prema i BiH i prema Kosovu. Pogledajte činjenice, ko je kriv i ne bih ulazio u to, BiH nije imenovala svoju delegaciju u Vijeću Evropu. To je ključna stvar. U dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi ova zemlja, koja je ugrožena i od Dodika i od Čovića i od njihovih koji ih slijede, da nema BiH kao država ljude na tako važnoj poziciji. Nemaju lobije, šta su reagirali, šta su uradili u vezi sa Herceg-Bosnom ili u vezi sa podizanjem rezervnog sastava policije u RS? Jedno je verbalizirati, a drugo je kada gledamo stvarne efekte njhove politike”.

Je li moguć mirni raspad BiH i stvaranje te tri države koje govorite bez sukoba?

“Jako teško je to reći, ali možda jest moguć. Ako nemamo inteligenciju, intelektualce, političare kojima je stalo do države BiH, EU koja je manje-više ugušena birokratijom i ne reagira na ovu situaciju u BIH, onda je možda i moguće, ali ne bi smjelo biti moguće s obzirom na to kakva je perspektiva Bošnjaka u toj BiH”.

Uputio je apel visokom predstavniku u BiH.

“Iskoristit ću priliku da apelujem, da ljudi shvate da je situacija ozbiljna u BiH, da je međunarodni kontekst takav, da je Kosovo u igri, da je moguća neka trampa i da svi Bošnjaci, Hercegovci i Bosanci, svako na svom polju u svom domenu i poslu kojim se bave, da se angažira maksimalno za BiH, za njene vrijednosti. Profesori na svojim pozicijama, mediji, političari, posebno gospodin visoki predstanvik koji samo šuti na sve negativne pojave. Zamolit ću vas da se ovom prilikom, jer sam pomalo ogorčen tom situacijom, obratim izravno gospodinu visokom predstavniku. Nastojat ću da budem pristojan. Gospodine visoki predstavniče, gospodine Inzko, ja vas molim kao intelektualac Bosne i Hercegovine, da najzad pokažete da imate profesionalne čestitosti i dostojanstva. Ja se izvinjavam što ovako govorim jer cijelo vrijeme pokazuje da je nema. Molim vas pokažite tu čestitost, intervenirajte tamo gdje je nužo intevernirati. Nama ne treba se vi ogrčete zastavom BiH na utakmicama i da nam po medijima pričate kako mi imamo Džeku. Treba nam da čuvate ovu državu, vi jeste za to ovdje. Ako ne možete to uraditi, kažite tamo gdje treba da kažete i odstupite. Gospodine visoki predstavniče, dajte nam priliku da vas pohvalimo, da pohvalimo vašu profesionalnost i čestitost. Ako visoki predstavnik koji ima najviše ovlasti stalno šuti kao što šuti, ja ne znam gdje je reagirao u posljednje vrijeme, ako stalno šuti onda je on objektivno saučesnik u mogućem raspadu BiH. Ako stalno šuti, on nije samo saučesnik nego direktno potpomaže one destruktivne snage Dodikovog tipa. Vrijeme je da visoki predstavnik izađe na scenu i da se ponaša u skladu sa misijom koja mu je povjerena, a ne da učestvuje u stvaranju nove Palestine u sred Evrope”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad