Duraković za N1: HDZ Hrvatske vodi goru politiku prema BiH nego Tuđman

Vijesti 17. apr 201921:09 > 18. apr 2019 07:27
N1

HDZ Bosne i Hercegovine je ekspozitura HDZ-a Franje Tuđmana iz Hrvatske. SNSD djeluje po nalozima institucija Srbije, dok su institucije Bosne i Hercegovine paralizovane - poručio je akademik Esad Duraković u Pressinu na N1.

“Naše institucije su paralisane. Ne mogu samo probosanske snage te institucije aktivirati. A i jednoj i drugoj strani je stalo po onoj ‘što gore to bolje’, da bi se dokazalo i imali argument da je BiH nefunkcionalna, i da je jedini izlaz u raspadu. I kod bošnjaka čujem – ‘25 godina je dugo, hajde da se raziđemo'”, kazao je.

On je ocijenio da HDZ Hrvatske vodi goru politiku prema Bosni i Hercegovini nego je to radio Franjo Tuđman.

“HDZ Hrvatske vodi goru politiku prema BiH nego Tuđman. Potrebno je tamo da se promijene. Autoritet međunarodne zajednice da naloži tim zemljama da dignu ruke od BiH. U tom slučaju ne bismo imali problem sa Dodikom i Čovićem i sa ostalim”, izjavio je u Pressingu.

Postoji mnogo razloga za zabrinutost u BiH, naveo je.

“Ove zemlje nisu odustale od disolucije. Međutim, nisu u pravu oni koji misle da mi džaba nešto talasamo. Ja ne vjerujem da će biti rata. BiH je preživjela od 1992. do 1995. u vremenu kada su Velika Britanija i Francuska bile protiv nas, pa je preživjela. Ali, želim poentu da izvučem. Imamo razloga da budemo zabrinuti, da budemo oprezni, da smo dužni da budemo angažirani na odbrani Bosne i Hercegovine. Ne možemo očekivati da će neko treći spasiti Bosnu i Hercegovinu, ako se mi ne borimo za nju. Moramo biti svjesni da prijeti opasnost”, izjavio je za N1 Duraković.

Međunarodna zajednica, SAD, Evropa, Evropska unija mogu nam pomoći onda ako vide da je nama stalo do BiH, da ulažemo sve što je do nas. Kada se vidjelo da se BiH ne prepušta svojoj sudini – počeli su da nam pomažu”, kazao je.

Njegova poruka je da neće propasti BiH, ali treba učiniti sve što je moguće da Se država sačuva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad