Akademik Duraković oštro kritikovao: Zašto spava bošnjačka elita?

Vijesti 17. apr 201922:37 > 18. apr 2019 07:07
N1

Gostujući u Pressingu na N1 akademik Esad Duraković kritikovao je vodeće bošnjačke političare i politiku koju vode.

Kako je kazao, bošnjački ili probosanski političari ne artikuliraju dovoljno svoju svijest o državi BiH i o njenom opstanku.

“Oni tu nešto improviziraju, ne odgovaraju adekvatno na izazove, na prijetnje upućene državnosti BiH”, kazao je Duraković u Pressingu na N1.

Kako je kazao, postoji čitav niz faktora koji ne idu u prilog Bosni i Hercegovini.

“Ja sam apsolutno nezadovoljan reakcijom bošnjačkih političara, a onda i onoga što zovemo bh. blokom, koji je neujedinjen, kojeg prijetnje BiH nisu uspjele ujediniti, integrirati i na pravi način aktivirati”, poručio je akademik Duraković.

Postavio je pitanje zašto spava bošnjačka elita.

“Objektivno, u najvećem broju slučajeva, ne reagiraju na adekvatan način na prijetnje državnosti Bosne i Hercegovine. Ponekad mislim da njima odgovara ova podjela BiH na tri djela, možda čak i tri države. Ne znam šta je u njihovim glavama. Ako ne reagiraju na adekvatan način i šute, onda to znači da im odgovara ta vrsta podjela. Objektivno, šutnja i pasivnost vode ka disoluciji BiH, ka podjeli na tri države, tri entiteta”.

Kako je kazao, nije se adekvatno reagovalo na obilježavanje godišnjice osnivanja tzv. Herceg-Bosne iako su imali argumente da reagiraju. Poručio je probosanskim i bošnjačkim elitama da se ne fragmentiraju i da moraju biti svjesni da eventualna podjela BiH na tri entiteta je najopasnija mogućnost za Bošnjake.

“Bošnjački političari, bošnjačka inteligencija, moraju biti svjesni da mogu opstati jedino u granicama Bosne i Hercegovine. Ako BiH, ne daj Bože, propadne, nadam se da neće, neće za to biti krivi ni Dodik ni Čović i njihove kamarile, nego će biti krivi bošnjačka inteligencija, bošnjački intelektualci i bošnjačke političke elite koje nisu pružile odgovarajući otpor toj destrukciji”.

Poručio je da se boji da, naročito kod Bošnjaka, nema odgovarajuće vizije i svijesti o značaju države, o tome da je sudbina Bošnjaka vezana isključivo za državni okvir.

“U dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi ova zemlja, koja je ugrožena i od Dodika i od Čovića i od njihovih koji ih slijede, da nema BiH kao država ljude na tako važnoj poziciji. Nemaju lobije, šta su reagirali, šta su uradili u vezi sa Herceg-Bosnom ili u vezi sa podizanjem rezervnog sastava policije u RS? Jedno je verbalizirati, a drugo je kada gledamo stvarne efekte njhove politike”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad