Čampara za N1: DF će dobiti ministarstvo u Vijeću ministara

Vijesti 18. apr 201907:37 > 08:03
N1

Aljoša Čampara, član Predsjedništva Stranke demokratske i akcije i ministar u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da će Demokratska fronta u novom sazivu Vijeća ministara dobiti jedno ministarstvo.

On u razgovoru s Ivanom Crnogorac nije govorio o kojem konkretno ministarstvu se radi, ali je rekao da SDA i DF imaju potpisan sporazum i da će DF dobiti ministarstvo.

”Što se tiče DF-a, postoji sporazum delegacija SDA i DF, sporazum o zajedničkoj saradnji na svim nivoima. Postoji taj sporazum, neupitan je i on će se realizirati. Stojimo na tom stanovištu, DF je naš partner i nama je drago zbog toga. Konkretno će se realizovati kroz parlamentarnu većinu, i kroz Vijeće ministara. Mi imamo potpisan sporazum s bivšim zastupnicima Nezavisnog bloka. Predsjednik Izetbegović je pozvao i druge stranke, samim tim i SBB da se priključe jednom patriotskom bloku koji će biti zajedno i koji će učestvovati u vlasti i koji će na neki način pokušati se suprotstaviti ovim nekim nasrtajima na državu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Čampara za N1.

Kako će i DF i SBB dobiti ministarstvo?

”I DF će dobiti ministarstvo. Nismo raspravljali na organima stranke, ni sa DF-om. Sa SBB-om nije potpisan sporazum. Mi imamo potpisan sporazum s DF-om i zastupnicima Nezavisnog bloka. DF će dobiti ministarstvo u Vijeću ministara”, ponovio je on.

Govoreći o aktivaciji MAP-a kao uvjetu za formiranje novog saziva Vijeća ministara, Čampara je rekao da SDA samo traži da se provede ono što je propisano zakonima.

 ”Naš prioritet je aktivacija MAP-a. Tražimo da se izvrši aktivacija i da se provede ono što je propisano Ustavom i zakonima. Tražimo da se provede ono što je potpisano”, poručio je funkcioner SDA.

Nakon pregovora o formiranju Vijeća ministara, slijede pregovori o novom sazivu Vlade Federacije.

”SDA će pristati samo na ono što znači da moramo provesti presude Ustavnog suda i Suda u Strazburu. Nema nikakvog nametanja i rješenja koja odgovaraju jednoj stanci. SDA neće pristati na to. Ovo je zemlja svih njenih građana i naroda. Tako treba da se ponašamo, tako su i građani ove zemlje glasali. Što se tiče Vlade FBiH, tu je malo komplikovanije”, najavio je ministar Čampara.

Pogledajte video kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad