Frapantan podatak: U Sarajevu postoji 70 ilegalnih deponija smeća

Vijesti 18. apr 201908:24 > 08:41
N1

U subotu 20. aprila počinje do sada najveća akcija čišćenja Kantona Sarajevo u organizaciji kantonalne Vlade. Ovo je do sada najobuhvatnija akcija čišćenja koju je pokrenuta u posljednje dvije decenije. Tim povodom gost Novog dana bio je ministar komunalne privrede Srđan Mandić.

Prije dva mjeseca na jednoj od tematskih sjednica Vlade svaki ministar je imao zadatak da izađe s nekim prijedlogom. Bilo je puno dobrih i kreativnih ideja. Mi smo htjeli građanima Kantona Sarajevo pokazati koliko smo ozbiljni da neke stvari mijenjamo. Svi smo dolazili na tu ideju da kada dođete u neki novi objekat, potrebno ga je očistiti prvo pa smo rekli hajdemo prvo očistiti grad i pokazati simbolički da ćemo neke stvari čistiti. Mogu reći da je šestorka sprema za čišćenje Sarajeva“, kazao nam je ministar Mandić o velikoj akciji čišćenja glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Istakao je kako postoji mapa divljih deponija te naveo kako je ovo projekat Vlade KS, kao da je Ministarstvo komunalne privrede najviše uključeno, ali da je u pitanju interresorni projekat.

Uključeno je Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prostornog uređenja, obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede. Započet je proces lociranja određenih punktova i u Sarajevu ima 70 ilegalnih deponija smeća i one će biti u fokusu na početku akcije. Akcija traje dva mjeseca, počet će simbolično u subotu, na Dan planete zemlje“, rekao nam je.

Na pitanje zašto se nadležna preduzeća ranije nisu bavila divljim deponijama je odgovorio: “Ne želim puno govoriti o tome, u preduzećima su radili najbolje kako su mogli. Da li su bili dovoljno kapacitirani opremom, ljudstvom, ne bih govorio. Za ovu akciju posebno želim naglasiti i doprinos Biroa za zapošljavanje i gospodinu Bekti se zahvaliti jer će taj zavod 600 novih ljudi staviti na raspolaganje našim komunalnim preduzećima. Nezaposleni će imati priliku u iduća dva mjeseca da se stave na raspolaganje akciji, pa ako je ranije bio argument da nije bilo dovoljno ljudi, evo vam ljudi. Apelovao bih i na sugrađane da nam se priključe bilo koji dan, da pometu ispred svoga praga, kako bi se reklo. U subotu i ministri izlaze na ulicu. Pozivam građane da otpatke bacaju u kontejnere. Ovo je zajednička akcija i nas i građana. Obaveza svih nas je da propisno odlažemo otpad“.

O tome da li je potrebno mijenjati zakon, te predložiti oštrije novčane kazne zarad divljih deponija je rekao: “Taj dio nije popularan, ali ova Vlada je spremna i s tim problemom se suočiti. Prvo ćemo i kroz ovu kampanju podsjetiti građane šta je njihova obaveza a nakon toga preko komunalnih inspekcija, redara, bit ćemo prinuđeni i na ovaj dio podizanja svijesti i discipline. KS zaslužuje da izgleda i da se ponašamo kao svaka druga evropska metropola”.

Naveo je i da će biti postavljene mobilne fasade na stare ruševine i pogotovo one koje su od historijskog značaja.

Upitali smo ga i o Zakon o porijeklu imovine, o čemu je ministar u Vladi FBiH Aljoša Čampara gostujući na N1 rekao da se radi o zakonu koji evidentira imovinu koju neko ima, a ne o njenom porijeklu.

Mislim da će ovaj zakon ići i dalje. Mi smo svi obavezni prijaviti svu imovinu i ukoliko nadležni organi utvrde da smo lažno prijavili, ili neki podatak sakrili, slijede sankcije. Čampara je pogrešno protumačio“, naveo je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad