Konaković: Potez koji će mnoge otjerati iz politike u BiH

Vijesti 18. apr 201910:13 > 10:17
N1

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je kako je vladajuća šestorka u Kantonu Sarajevo, čiji je dio i Narod i Pravda, pokazala odgovornost prema građanima Kantona Sarajevo usvojivši Zakon o porijeklu imovine funkcionera u Kantonu Sarajevo.

Konaković je podsjetio da su ključna obećanja građanima Naroda i Pravde, a to su Zakon o porijeklu imovine i Zakon o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju, kao i druge antikoruptivne mjere, već usvojeni ili su u skupštinskoj proceduri čime je pokazano da se ne radi tek o pukim predizbornim obećanjima.

„Mi smo više puta naglasili da je za ozbiljne promjene ključna stvar moralna i etička obnova političke scene i njenih glavnih aktera. Zakonom o porijeklu imovine se iz temelja mijenja ambijent u kojem izabrani zvaničnici rade i uvjereni smo da će otjerati mnoge koji politiku vide kao biznis u kojem se mogu bogatiti bez ikakve odgovornosti i sankcija. Svi koji su trenutno na funkcijama moraju dokazati da je imovina koju posjeduju srazmjerna njihovim primanjima. Svaki osnov sumnje, vrijednost imovine veća od prihoda, bit će predmet istraga. Svi aktuelni zvaničnici kantona, grada i općina, moraju u narednom periodu pristupiti ozbiljnom procesu dokazivanja zakonitosti u sticanju imovine. Svi oni koji se misle kroz politiku obogatiti zloupotrebom javnih resursa ovaj zakon će onemogućiti da uopće krenu u takvu avanturu“, smatra Konaković.

Podsjećamo, Skupština KS jednoglasno je usvojila Zakon o porijeklu imovine funkcionera na sjednici održanoj u srijedu 17. aprila 2019. godine.

„Kanton Sarajevo već je postao primjer da je moguća jedna drukčija, bolja, vlast. Ovaj zakon i drugi na kojima radimo samo su mehanizmi kojima građani mogu i trebaju kontrolirati vlast, počevši od nas. Također, pri usvajanju zakona saslušali smo sve institucije, opoziciju i druge zainteresirane i njihove ideje ugradili u konačni tekst“, kazao je Konaković.

Od februara ove godine u Kantonu Sarajevo svi konkursi su pod posebnim nadzorom supervizora iz Ureda za borbu protiv korupcije čime se nastoji ostvari maksimalna transparentnost pri zapošljavanju. Također, danas će u Sarajevu biti predstavljen Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad