Nihad Čolpa i Mario Pejić u Novom danu

Vijesti 18. apr 201915:29 > 15:31
N1

Resori u Vijeću ministara raspodjeljeni - nejasna pozicija Demokratske fronte. Ko će sve činiti većinu u Parlamentu FBiH i šta je stav Građanskog saveza o aktuelnim političkim pitanjima - za Novi dan odgovara Nihad Čolpa, predsjednik Građanskog saveza.

Obilježava se Veliki petak, dan prije Uskrsa koji se smatra najtužnijim danom kršćanstva. Na Veliki petak se posti. Običaj je da se tog dana farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Kristovu krv. Jedini je to dan u godini kada u crkvama nema misnog slavlja, zvona ne zvone, a na oltaru nema svijeća i cvijeća. Veliki petak dan je razmišljanja o žrtvi i patnji, ali i dan posta i nemrsa. O običajima i vrijednostima kojih se treba sjetiti na ovaj dan, ali i Uskrs koji slijedi, govori Mario Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH.

Andrej Kurnik, gostujući profesor iz Slovenije na FPN UNSA tri mjeseca radi na istraživanju o migracijama na Balkanskoj ruti. Šta su izazovi u vremenu koje slijedi, kako je Balkan odgovorio na migrantsku krizu – naša je tema u okviru Novog dana.

Među posljednjim zemljama na svijetu, u Bosni i Hercegovini će u narednom periodu biti uspostavljena 4G mobilna mreža. To je jedna od naših tema ovog jutra, naš sagovornik je Predrag Kovač, direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Uživo ćemo biti u Bonnu, iz redakcije Deutsche Welle-a novinar Mehmed Smajić donosi pregled sedmičnih aktuelnosti iz medija sa njemačkog govornog područja.

S nama je i mlada muzičarka – pjevačica i violinistkinja Aida Lemešević. Sa svojih 12 godina ima impresivnu biografiju – izvedbu Srebreničkog inferna kao 6ogodišnjakinja, gostovanja na koncertima, solističke nastupe u Sarajevu i Međugorju, nagrade na takmičenjima i nastup na posljednjoj dodjeli šestoaprilske nagrade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad