Počelo suđenje inspektoru SIPA-e za zloupotrebe i iznudu

Vijesti 18. apr 201916:03 > 16:06
SIPA

Suđenje inspektoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darki Marčetiću, koji se tereti za zloupotrebu položaja, iznudu i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, počelo je čitanjem optužnice te uvodnim riječima Tužilaštva BiH i odbrane.

Zajedno s Marčetićem, koji je uposlen kao istražilac u kriminalističko-istražnom odjelu SIPA-e u Banjoj Luci, optužen je i Adnan Aličić za pomaganje u zloupotrebi položaja i iznudi, ali je njegov predmet na kraju ročišta razdvojen zbog sklopljenog sporazuma o priznanju krivnje s Tužilaštvom, koji će biti razmatran naknadno, javio je BIRN BiH.

Marčetić je, prema navodima optužnice koju je pročitala tužiteljica Nives Kanevčev, tokom ljeta 2018. u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, iskorištavanjem i prekoračenjem svog službenog položaja, u dogovoru s Aličićem doveo u zabludu osobe sa područja Ključa u vezi sa pošiljkom iz inostranstva koja je sadržavala nedozvoljene supstance.

Aličić je, kako stoji u optužnici, kontaktirao jednog od njih i rekao da ima problema s robom na granici, ali da se to može riješiti preko Marčetića i da je za tu uslugu potrebno 1.000 eura, koji iznos je predat optuženom, a ovaj je dao spornu robu.

Optužnica dalje navodi da je preko Aličića na isti način Marčetić tražio 2.500 eura od istih osoba kako bi navodno stopirao postupke koji se protiv njih vode u Švicarskoj i BiH, a koji iznos je predat optuženima.

Pored toga, Marčetić se tereti da je preko korisničkog naloga sa šifrom nezakonito pristupio bazi ličnih podataka IDDEEA i koristio predmete kojima te osobe nisu obuhvaćene niti tretirane na bilo koji način, a što je korišteno pri pribavljanju iznosa od 2.500 eura.

Tužiteljica Kanevčev je uvodnoj riječi istakla kako će saslušanjem svjedoka i predočavanjem ostalih dokaza potkrijepiti tvrdnje iz optužnice, odnosno da su djela počinjena na opisani način, vrijeme i mjesto kako je to navedeno u aktu.

“Uposlenik Federalne uprave policije (FUP) se slučajno zatekao na jednoj svadbi u Švicarskoj, gdje je saznao da određene osobe imaju problema s Aličićem i da se traži novac. Nakon toga FUP i SIPA započinju istragu, saslušavaju svjedoke koji su dali iskaze da im se traži novac da se zanemare njihove kriminalne aktivnosti”, rekla je tužiteljica.

Prema njenim riječima, provedene su posebne istražne radnje kojima je u prvih 30 dana zadokumentovana tvrdnja Tužilaštva koja je iznesena u optužnici.

Marčetićev branilac Dragan Međović je u uvodnoj riječi naglasio da navodi Tužilaštva nisu na tragu dokaza koji su prikupljeni tokom istrage i priloženi uz optužnicu u kojoj su, kako kaže, naznačene netačne radnje.

“Ukazuje se da je jedino Marčetić ostvario protivpravnu imovinsku korist, a za takvu sugestiju nema dokaza, činjenice stoje potpuno drugačije. Obojica su na ravnomjerne i jednake dijelove ishodila imovinsku korist”, rekao je branilac i dodao kako se iznosu od 2.500 eura gubi trag.

Nastavak suđenja je 8. maja, kada će biti saslušani prvi svjedoci optužbe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad