Vlast i opozicija za rezervni sastav MUP-a RS, Bošnjaci protiv

Vijesti 18. apr 201917:09 > 18:07
N1

Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je nacrt Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim se predviđa formiranje rezervnog sastava policije. Nakon dosta primjedbi i dugog razmatranja, nacrt je dobio veliku podršku, a rezervnom sastavu nije se usprotivila ni opozicija. No, jesu bošnački poslanici.

Biće ih do 1.000. Definisana je brojnost rezervnog sastava policije usvojenim Nacrtom. To je 20 posto od ukupnog broja policijskih službenika u MUP-u Republike Srpske.

Uvođenje rezervista u sistem obrazlaže se intenziviranjem migrantske krize, u šta mnogi ne vjeruju.

“Entitet Republika Srpska je uspješno upravljao krizom u vezi sa migrantima, sa nekoliko saobraćajaca, koji su trebali samo uputiti ljude. Tamo vam je Sarajevo, tamo Tuzla, imate tamo džamije, NVO, nude vam tople obroke. To je njima svakako tranzit da idu dalje”, tvrdi Edin Ramić, poslanik SDA u NSRS-u.

Rezervni sastav za opozicione PDP i SDS nije sporan. Sporno bi moglo, naglašavao je Nebojša Vukanović, biti to što se zapošljavanje i u tom sastavu može zloupotrebljavati u predizborne svrhe.

U SDS-u su predlagali da se novac umjesto za rezervni sastav policije usmjeri na dodatno povećanje plata redovne policije. Ministar Lukač svima odgovara kako nema skrivenih namjera.

“Ne znam ko treba da se plaši policije uopšte, osim kriminalaca i onih koji prave krivična djela. Nema potrebe da se iko plaši rezervnog sasatava. Nema potrebe ni da nam iz FBiH prijete da će i oni formirati rezervni sastav. Evo, ja ih pozivam da to učine, da imaju rezervne sastave da li pojedinih kantona ili u federalnom MUP-u, jer smatram da svaki policajac više na ulicama Bosne i Hercegovine će doprinijeti bezbijednosti naših građana”, kaže Lukač.

Primjedbi je bilo i na član 7. koji govori ko mogu biti legendirani informatori i “undercover” istražioci.

Zbog propisa da prikriveni istražilac može biti i policijski službenik druge države, te druga osoba, reagovala je poslanica SDS-a, Ivanka Marković.

“Razumijem policijski službenik druge države, možda je to moguće regulisati Zakonom o međunarodnoj krivičnoj pomoći, tim nekim aktima, možda je već regulisano, nisam provjerila, ali mene to “drugo lice” zbunjuje. Kakve ingerencije će on preuzimati, previše je tu ostavljeno mogućnosti za veliku slobodu odlučivanja nekoga ko imenuje to drugo lice”, ističe Marković.

Opozicija je Zakonu o policijskim i unutrašnjim poslovima dala uslovno “suzdržan” u nacrtu, očekujući da se njihove sugestije uvaže u prijedlogu.

S druge strane, iz nacrta Zakona o javnom redu i miru, o kojem će se raspravljati u sljedeći utorak, povučen je sporni član o kažnjavanju, čak i zatvorom, osoba koje neovlašteno snimaju službeno lice u vršenju službene dužnosti. Ministar Lukač odredbu je povukao nakon razgovora sa šefovima poslaničkih klubova, te nakon, kako je rekao, pogrešnih interpretacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad