Damir Marjanović za N1: Svako ko ne radi – treba da ode

Vijesti 18. apr 201918:04 > 18:08
N1

Damir Marjanović, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo za N1 je kazao da se Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u KS, koji je usvojen, uskoro treba početi primjenjivati, odnosno, čim se objavi u Službenim novinama.

“Zakon treba brzo da se počne primjenjivati, ide po proceduri kada se objavi u Službenom listu ide u primjenu. Logičan je, ništa neuobičajeno. Obaveza je bila za one koji su se kandidovali i izabrani da prijave imovinu CIK-u, sada je to i za direktore javnih preduzeća, službenike, koji rade za KS. Ne samo da moraju da prijave imovinu, nego da to apdejtuju svake godine. Biće stroža kontrola, biće baza podataka…Ko ne ispuni obaveze srest će se sa jakim restrikcijama i kaznama”, izjavio je Marjanović za N1.

Podsjećamo, prijedlog zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u KS usvojen je danas jednoglasno u Skupštini Kantona Sarajevo.

Predloženi zakon nalaže obaveze nosiocima javnih funkcija da ubuduće prijavljuju zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije.

Šta zakon podrazumjeva, šta su kazne, a šta znači mito – Marjanović je pojasnio u Danu uživo.

“Mito je svima jasno šta znači. Žvaka, 100 KM, 10 KM, protuusluga. Kada pogodujete nekome, ne pratite proceduru, dobijete za to i osmijeh je mimo zakona – to je mito. Pokloni preko 200 KM se moraju da prijave. Precizirano je ko je vlasnik tih stvari. Sada će se napraviti baza podataka i poklona i svega. Legislativa je usvojena, šestorka je to najavljivala. Kojović i Konaković su radili na tome, započeli su i to je to. Ispunjavaju se obaveze i pojedini segmenti koji se moraju ispoštovati”, poručio je Marjanović za N1.

“Dat ću osobni primjer. Radim 20 godina, imovinu sam stekao kroz rad. Zastupnik sam, odgovaram građanima. Bitno je da te četiri godine ne ostvarim prihod koji je ilegalan, da ne steknem imovinu koju svojim finansijskim primanjima ne mogu da opravdam. Šta se dešavalo prije – to je druga priča. Bila je diskusija šta ćemo sa onima koji su prije… Ovo nije amnestija. Ako je neko uzimao mito – zna se gdje se to prijavljuje. Ovaj zakon se fokusira na izabrane i na funkcionere i stupa na snagu od kako se objavi u Službenom listu”, pojasnio je Marjanović.

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS je rekao da će ovaj zakon mnoge otjerati iz politike?

“Proširio bih, možda će pročistiti politiku. Možda će dati prostora onima koji znaju da rade svoj posao. Smanjiti će se mogućnost manipulacije političkim dugovima, i da će se učiniti manje atraktivno za one koji se u okviru politike žele baviti sivim poslovima i nečasnim radnjama. Pod lupu stavljate osobu, ministra, direktora… Secirate ih, pratite ih i vidite. Dužan je da prijavljuje sve stvari. Ured to prati, baza to prati. Imat će pravo da provjerava je li istina što sam napisao u papiru. Bitan korak. Neće biti jednostavno, ali radujem se momentu kada sistem počne da fukncionira”, kazao je za N1.

On je kazao da se zakoni moraju poštovati – čak i oni koji vam se ne sviđaju, a da postoji potreda da se određeni broj zakona apdejtuje.

“Ovo je dobar temelj i početak. Bitno je sada stvariti temelje za njegovu realizaciju”, kazao je.

Što se tiče zapošljavanja u javnim institucijama u Kantonu Sarajevo – Marjanović je kazao da je ranije bila hiperprodukcija.

“Mene zanima najbolji kandidat. Oni koji dođu na konkurs imaju podjednaku šansu. A kao osobu iz Skupštine KS, koja želi da napreduje – želim da na pozicijama rade najbolji. Stroga kontrola treba da ide u tom pravcu. Šta se dešavalo prije – ovo je dobar korak. Bit će dječijih bolesti, tužbi, ali je bitno započeti putovanje u jednom pravcu”, naveo je u razgovoru sa Slavišom Starčevićem.

Da li to znači da će biti smjena?

“Bože moj. Svako ko ne radi – treba da ode. Moj poslodavac ako nije zadovoljan mojim radom može da me smijeni. Zašto treba da to bude bauk u javnom sektoru”, rekao je.

Također, poručio je i to da je neophodna valorizacija rezultata rada svih onih koji rade u javnom sektoru, da će ona biti zanimljiva i da je svakako treba raditi u budućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad