Mladen Ivanić: Velika prednost BiH stabilnost PDV-a i valute

Vijesti 19. apr 201910:44 > 10:49
AFP

Veoma je značajno da se skupovi kao što je Investicijska konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), najavljena za početak maja u Sarajevu, održavaju u Bosni i Hercegovini jer su oni više nego rijetki, ističe Mladen Ivanić, doktor ekonomskih nauka, dugogodišnji profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

“Glavni problem je vrlo loš imidž BiH koji postoji u svijetu. Ozbiljni investitori nemaju namjeru da ulaze u takve zemlje i zato mi u suštini i nemamo investicija već dugi niz godina ili bar nemamo ozbiljnijih investicija. No, mislim da će Investicijska konferencija EBRD-a u Sarajevu biti jedan veliki i zanimljiv događaj. Te šanse koje se nude treba iskoristiti”, upozorava Ivanić.  

Bosna i Hercegovina je, naglašava Ivanić, mala zemlja, pa je i njena privreda mala. Smatra da su razvojne šanse BiH, između ostalog, i segmenti koji će biti u fokusu Investicijske konferencije EBRD-a u Sarajevu, kao što su informacione tehnologije (IT), turizam, poljoprivreda, mala i srednja preduzeća i sl.  

“Sigurno da su to sve sektori koji nude brojne šanse za razvoj. U sektoru informacionih tehnologija (IT) su mladi i obrazovani ljudi, dobri programeri. Naravno, tu je i turizam, ali za to, za ozbiljnije privlačenje ljudi morate ponuditi osjećaj bezbjednosti i sigurnosti”, cijeni Ivanić. 

Kao jednu veliku prednost BiH, ističe stabilnost ključnih makroekonomskih veličina.   “Naime, u našoj zemlji je PDV jedan od najnižih i sigurno se neće u nekom kratkom roku mijenjati. S druge strane, tu je i stabilna valuta. U suštini mi imamo evro samo sa domaćim naznakama, jer je bh. valuta vezana za evro i stabilna je. Još jedna naša velika prednost je i bankarski sistem koji je potpuno primjeren i potpuno dio normalnog evropskog bankarskog sistema”, smatra Ivanić.  

Što se tiče prednosti BiH, komparativnih, kako kaže Ivanić, evidentno je da je to sve ono što je bazirano na drvetu.  

“Jer, drvo jeste naša prirodna prednost. I to je stvar koju treba iskoristiti, ali što je moguće sa višim stepenom prerade. Industrija namještaja i čitav drugi niz stvari mogli bi biti naše komparativne prednosti uz uslove prvenstveno političke stabilnosti i bezbjednosti”, stava je Ivanić.  

Upravo će drvna industrija, zajedno sa drugim strateškim industrijama naše zemlje, biti promovisana u sklopu Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, koji će se 7, 8. i 9. maja ove godine, održati u Sarajevu. Procjenjuje se da će BiH ovim povodom ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad