Prvi javni događaj u Mostaru Fondacije Dogs Trust

Vijesti 19. apr 201912:02 > 12:10
Dogs Trust BiH

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH je organizovalo svoj prvi javni događaj u Mostaru, u srijedu, 17. aprila 2019. godine povodom širenja svoje podrške na Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) i pokretanja svoja dva najveća programa, Programa edukacije školske djece i Programa sterilizacije pasa u ovoj regiji.

Programi Predstavništva Fondacije Dogs Trust se u svim regijama djelovanja, što je oko 61% teritorije BiH provode uz angažman i saradnju lokalnih nevladinih organizacija i odobrenje relevantnih lokalnih vlasti, a Dogs Trust programi u ovom kantonu će se provoditi u partnerstvu s nevladinom organizacijom „Animal Care Center“ iz Mostara.

U događaju su uživali brojni vlasnici pasa sa svojim ljubimcima, kao i drugi prijatelji i ljubitelji životinja, a za najmlađe posjetioce organizirana je edukativno-zabavna radionica o sigurnosti u kontaktu sa psima i u blizini pasa, te o potrebama i odgovornom vlasništvu pasa.

Edukacija djece kao najranjivije grupe društva, višestruko je korisna; djeca neminovno dolaze u kontakt sa psima, a posebno u društvu koje ima problem napuštenih pasa, pa je stoga jako važno da nauče glavne principe o tome kako da budu što sigurniji. U dodatku, djeca su budući građani i mnogi od njih i vlasnici pasa, pa će rano upoznavanje s važnosti odgovornog vlasništva pasa biti garant da se, jednom riješen problem, neće vratiti.

Centralni događaj koji je zabavio i obradovao mnoge bio je nagradno izvlačenje i prezentacija Dogs Trust stručnjaka za obuku pasa koji je vlasnicima pasa govorio o tome koliko je pored fizičke, za zdravlje i ponašanje ljubimaca važna i mentalna stimulacija pasa, te je ovom prilikom objasnio i korištenje jedne od glavnih nagrada – puzle za pse.

Dogs Trust BiH
Dogs Trust BiH
Dogs Trust BiH
Dogs Trust BiH
Dogs Trust BiH
Dogs Trust BiH
Dogs Trust BiH
Dogs Trust BiH
Dogs Trust BiH
Dogs Trust BiH

Pet dobitnika glavnih nagrada – učesnika Facebook takmičenja, su kroz izvlačenje iz staklene kugle osvojili vrijedne nagrade, uključujući vaučer u vrijednosti od 20 KM u prodavnici „Svijet ljubimaca“, puzle za pse, igračku za pse „Kong“, podlogu za pse za svoj automobil, praktičnu, vodootpornu prenosnu zdjelu za vodu i hranu, prenosni vodootporni jastuk za pse, te povodac, ogrlicu, te zdjelu za hranu i vodu, dok su svi drugi posjetioci na mini izvlačenju upriličenom na info pultovima imali priliku osvojiti nagrade kao što su zdjele za hranu i vodu, ogrlice, povoce, marame za pse, svjetleće privjeske, vrećice za odlaganje psećeg otpada i sl.

Pored nagrada i korisnih brošura i letaka, svi posjetioci su na info pultovima mogli iz prve ruke dobiti informacije o sterilizaciji pasa, kako masovnoj za napuštene, tako i besplatnoj za vlasničke pse, kao i o tome kako se škole mogu prijaviti za korisne i zabavne dječje radionice koje finansira Dogs Trust.

Program edukacije školske djece već je počeo u osnovnim školama diljem Kantona, kao i testna faza kampanja masovne sterilizacije napuštenih pasa, dok se kampanje besplatne sterilizacije vlasničkih pasa planiraju za septembar.

Više informacija o oba programa i kako se prijaviti i iskoristiti ih je dostupno na našoj web stranici www.dogstrust.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad