Čampara za N1 o rezervnom sastavu MUP-a RS: Ako treba – možemo se takmičiti

Vijesti 19. apr 201914:08 > 14:18
N1

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je kazao da Nacrt zakona MUP-a Republike Srpske oko rezervnog sastava policije gleda kao militarizaciju policijskih snaga, a poručio je da aktivni sastavi policije na nivou BiH nisu popunjeni - pa nema logike da se raspravlja o rezervnim.

“Radi se o nacrtu, vidjet ćemo kakvu će on sudbinu doživjeti. Mi smatramo prije svega da se radi o militarizaciji policijskih snaga, što nije dobro, nije u skladu sa demokratskim standardima i mi to ne podržavamo. Ovdje se nameće jedno logično pitanje: Šta sa aktivnim sastavom političkih struktura u cijeloj Bosni i Hercegovini, ako smo svjedoci da barem 30 do 40 posto policijskih agencija nije popunjeno. Bilo bi logično da se prvo popune aktivni sastavi policijske agencije, i u MUP-u RS je ista stvar. Ja mislim da 400 do 500 aktivnih policajaca fali, tako da nema logike da se raspravlja o rezervnom sastavu ako niste popunili aktivni sastav”, izjavio je Čampara za N1.

On je naveo da je u Federalnoj upravi policije popunjenost 60 do 70 posto.

“Da ne govorim o Graničnoj službi pošto oni ovo pravdaju migrantskom krizom koja nema veze sa rezervnim sastavom političkih strukura, iako je u nadležnosti države migrantska kriza. Ne vidim nikakvog normalnog razloga da se uvodi rezervni sastav, posebno imajući u vidu Dejtonski mirovni sporazum i smjernice komesara IPTF-a kada smo vršili reformu policije. Policija ne može biti u sastavu Oružanih snaga”, poručio je Čampara.

Ministar Čampara se zahvalio na sugestijama Draganu Lukaču, ali je kazao da će se u okvirima FBiH pomno posmatrati situaciju.

“Mjere će biti institucionalne, a reciprocitet ćemo zadržati. Sve policijske snage i u FBiH i u RS i na državnom i na kantonalnim nivoima moraju biti usaglašene, apsolutno izbalansirane”, izjavio je Čampara.

Najavio je da će se u FBiH baviti aktivnim sastavom, ali…

“Ako se usvoji zakon – imat ćemo adekvatan odgovor na ovu pojavu. Mislim da se više koristi u dnevno-političke svrhe, radi stvaranja kriza, radi stvaranja zebnje među građanima BiH, što nije dobro. Ako neko smatra da se trebamo takmičiti, mi se možemo takmičiti, i u broju policijskih službenika i u naoružanju i budžetima. RS nema šanse sa FBiH imajući u vidu ekonomske parametre.”

Njegova poruka je da bi se RS i FBiH trebale takmičiti u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i u napretku ka EU integracijama.

“Ne treba nam zveckanje oružjem, jer mladi ljudi u BiH trebaju BiH koja će se pridružiti EU integracijama, EU i NATO-u. Sve ono što se donosi u okviru sigurnosnog sistema moraju proći konsultacije i domaće i evropskih institucija. To moraju biti harmonizirani zakonski propisi, i to je osnova svega. Evropske i međunarodne institucije su dosta sredstava uložile u kreiranje zakonskih rješenja”, pojasnio je Aljoša Čampara za N1.

Komentarisao je i odredbu člana 7 u pomenutom Nacrtu zakona koji se odnosi na prikrivene istražitelje da mogu biti iz drugih zemalja.

“To urušava sistem i povjerenje u rad policijskih organa. To nikome ne treba. Moramo imati demokratski kapacitirani policijski aparat u kojeg će građani vjerovati i koji će raditi svoj posao”, ocijenio je ministar policije FBiH.

Detaljnije o ovoj temi u informativnim emisijama na N1 i u Dnevniku u 19. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad