Samo jedan grad ispred Sarajeva po prosječnim cijenama stanova

Anadolija

U Republici Srpskoj, prema podacima Zavoda za statistiku ovog entiteta, u 2018. prodato je 1.551 novih stanova. Zavod za statistiku FBiH bilježi broj od 997- s tim što potcrtavaju, radi se o uzorku, ne o tačnom broju. Najskuplji stanovi prema podacima oba Zavoda prodavani su u Banjaluci gdje prosjek prelazi 2.100 KM. Najjeftiniji u Zvorniku - tek 773 KM.

Na broj stanovnika, ubjedljivo najveći broj stanova u Bosni i Hercegovini proda se u Istočnom Sarajevu. Samo prošle godine prodata su 462. U ponudi su različite kvadrature, no najviše je onih od 43 do 50 kvadrata.

“Jako je veliki priliv stanovnika koji dolaze u Istočno Sarajevo, dolaze ovdje da rade, dolaze u Sarajevo da rade, i odlučuju se na kupovinu stana da ne bi plaćali kiriju”, priča Ranko Vukomanović, prodavac nekretnina.

Prosječna cijena kvadrata 2018. godine je iznosila 1.232 KM, no ove godine primjetan je rast cijena.

“Prošle godine su bili u rasponu od 1.200 do 1.350, ove godine je to od 1.350 do 1.450 po kvadratu”, navodi Vukomanović.

Cijena kvadrata zavisi od spratnosti, lokacije, materijala od kojih se zgrade izrađuju.

Najskuplji stanovi u RS-u su u Banjaluci, prosječna cijena je 2.160 KM. Nakon Banjaluke slijedi Trebinje, cijena kvadrata košta 1.574 KM. Luksuzni stanovi prošle godine po kvadratu su prelazili 2.000 KM.

N1

U Republici Srpskoj jeftinije stanove od Istočnog Sarajeva moguće je pronaći samo u Zvorniku. U prošloj godini prosječna cijena kvadrata stana u Zvorniku iznosila je manje od 800 KM.

U četiri gradske sarajevske opštine prosjek cijena iznosio je 1.877,9 KM, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku najskuplji stan je prodat u opštini Cenatar, 3.399 KM po kvadratu.

“Cijene su dosezale čak i do četiri hiljade KM, ali se radi o jednom eksluzivnom projektu, o gradnji sa visokim standardima. Radi se zaista o jednom prestižu”, pojašnjava Spaho Ljajić.

Opština Cenatar je jedna od opština koja mladim kupcima, koji prvi put kupuju nekretninu, refundira dio poreskih obaveza.

“Odlukom opštinskog vijeća je propisano da se može refundirati iznos do pet hiljada KM”, kaže Belma Bašović, zamjenica načelnika opštine Centar.

U Mostaru slične cijene. Kvadrat u gradu na Neretvi u prosjeku je koštao 1.910 KM. Najjeftiniji stanovi u FBiH mogli su se kupitiu Orašju, 1.043 KM po kvadratu.

“Naši najinteresantniji kupci su mladi bračni parovi. Oni uglavnom kupuju iz kreditnih sredstava”, otkriva Ljajić.

“Više ljudi se odlučuje za kupovinu stana iz kreditnih sredstava”, ističe Vukomanović.

Zbog čega banke nude kredite sa sve povoljnijim kamatnim stopama. To pokazuju i podaci Agencije za bankarstvo RS gdje je prosječna kamatna stopa 4,65%, za razliku od prošlogodišnjih 5,03.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad