Baka Ilka u 105. godini života spremno dočekuje Uskrs

N1

Vjernici koji Uskrs proslavljaju u nedjelju, 21. aprila, danas obilježavaju Veliki petak, dan stradanja i smrti Isusa Krista, dan u kojem Katolička crkva od vjernika traži post. Prilika je to za ispravljanje grešaka, vrijeme promjena, pokore i molitve. S velikim nestrpljenjem i radošću ovaj praznik dočekuje porodica Pandža iz Mostara. Milost je najvažnija, poručuju oni, te dodaju kako za njih obilježavanje Uskrsa prije svega predstavlja duhovnu potrebu.

Baka Ilka Pandža spremno dočekuje i ovaj Uskrs. Iako ima 105 godina, zdravo i hrabro korača u drugo stoljeće života. Živjela je sama, sve dok joj se prije pet godina nisu doselili sin i snaha. U blagdanski uređenom domu, prisjeća se kako su običaji za Uskrs u njeno vrijeme bili dosta drugačiji.

“Običaji su drugačiji nego prije, sve je nekako modernije. Prije je bilo jednostavnije sve”, priča Pandža.

No neke stvari se i ne mijenjaju. Pripreme za Uskrs, priča nam baka Ilka, započinju tradicionalno s korizmenim vremenom koje traje 40 dana do Uskrsa. Na Veliki petak vrijedi obveza posta i nemrsa. Tako se Ilkina nevjesta Štefa danas odlučila za pripremu ribljih specijaliteta.

“Veliki petak je posni dan, riba se pravi, pomfrit i juha. Neko i posti cijeli dan, ne jede ništa, to je onaj pravi post”, pojašnjava Štefa Pandža.

Farbanje jaja neizostavan je dio Uskrsa. Svako ima svoje tajne tehnike, a Štefa nam otkriva svoje.

“Mi bojimo jaja u prirodnim bojama, od luka. To je po nekoj tradiciji, kažu kad je Isus stavljen u grob da su ga čuvari čuvali i da bi mogli njemu pristupiti farbali su jaja i stražare su podmićivali s tim da im odvuku pažnju od groba”, kaže Štefa Pandža.

A nakon farbanja, slijedi igra – ko je jači.

U pripremama za proslavu Uskrsa posebno ističu duhovnu obnovu. Kažu da je čista kuća, puna trpeza i lijepa odjeća nepotpuna za pravi doživljaj Uskrsa.

“To je baš blagdan radosti, veselja, a Isus je uskrnuo i to znači pobjeda, nekako to se nosi u srcu. Simbolika Uskrsa jeste ta ljubav koja nam dolazi na sam Uskr, a to je Isus Krist”, poručuje Mirjana Pandža.

Tradicionalne navike i običaje nastoje prenijeti na djecu i unuke kako se domaćinski blagdanski duh u njihovom domu nikada ne bi izgubio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad