Iranac doveo sina u Sarajevo kako bi postao najbolji nogometaš na svijetu

Vijesti 19. apr 201918:32 > 19:40
N1

Otac Madžid i sin Muhamed Sattari došli su u Bosnu i Hercegovinu prije 13 mjeseci. Dok je većini migranata BiH usputna stanica, oni svoju budućnost i perspektivu vide u našoj zemlji. Kažu da Balkan i Evropa pružaju mnogo više nego Iran iz kojeg oni dolaze.

Muhamed Sattari iz Irana učenik je 8. razreda osnovne škole u Sarajevu. Prije nešto više od godinu dana došao je u BiH. Iako nastavu pohađa na engleskom jeziku, želja mu je savladati i bosanski.

“U školi mi je interesantno i mnogo je različita od drugih škola u Sarajevu. Drugačije su metode. Napuštam školu u dva sata poslijepodne. Onda idem na trening na Koševo. Četiri puta sedmično imam treninge i onda se vraćam kući”, priča dječak iz Irana .

Muhamed je marljiv učenik. Najdraži predmeti su mu Hemija, Fizika i Biologija. Stekao je mnogo školskih prijatelja.

“Muhamed komunicira na engleskom jeziku, pošto je nastava na engleskom. Savladavamo tu barijeru. Vrijedan je učenik i doprinosi svojim radom. Imamo jako lijepu saradnju sa Muhamedovim ocem, gosp. Sattarijem, koji je upoznao našu djecu sa svojom kulturom. Ljubazno je došao u našu školu i pripremio tradiocionalni ručak”, otkriva Vanja Filipović, koordinatorica OŠ “Bloom”.

Muhamedov otac Madžid je kuhar. Prati većinu treninga svoga sina. Kaže na Balkan je došao prvenstveno zbog budućnosti svoga sina, jer u Europi ima mnogo više mogućnosti.

“Ja želim za Muhameda najbolji život. Sa ljubavlju u svemu. Ako on želi biti fudbaler, ja mu mogu pomoći. Šta god znam naučiću ga. Moj najbolji san za njega je život sa ljubavlju”, ističe Majjid Sattari.

Muhamedova najveća ljubav je fudbal. Već osam mjeseci trenira i igra prijateljske utakmice u Školi fudbala “Asim Ferhatović Hase”. Još uvijek ne može igrati ligaške utakmice sa svojim vršnjacima, zbog toga što još nema sve potrebne dokumente da bi ga registrovali. Kada se to okonča, Muhameda čeka mjesto u timu.

“Drago mi je da je takav jedan dječak došao da trenira sa nama. Iz jedne druge kulture i sredine. Da pokaže i našim dječacima kulturu. Čak im je pokazao kulturu i ponašanje. Ponosan sam kako se ponaša, uvijek mi uljepša trening kada dođe. Drago mi je da ga vidim na terenu”, kaže Tarik Cerić, trener ŠF “Asim Ferhatović Hase”.

Kada je na terenu, Muhamed ima samo jedan san…

“Biti najbolji fudbaler svijeta. Da. Biti najbolji na svijetu je moj san”.

Muhamed i Madžid svoju snove i budućnost nastavljaju graditi u Bosni i Hercegovini. Objašnjavaju nam da je BiH njihov drugi dom, i da Iranci i Bosanci i Hercegovci imaju mnogo sličnosti. Pored svih prepreka koje su pred njima, garantuju nam da će Muhamed jednog dana biti najbolji fudbaler svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad