Petak odabrani dan za muslimane, katolike i Jevreje

Vijesti 19. apr 201922:22 > 22:23
Anadolija

Petak, 19. aprila 2019. godine poseban je dan za veliki broj građana Bosne i Hercegovine. Naime, danas je svečani, blagdanski dan za pripadnike tri konfesije - islama, katoličanstva i judaizma.

Veliki petakje kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Slavi se u petak prije Uskrsa. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva. Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu. Stoga Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu. Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje.

Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem. Diljem svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put. U popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka: čitanje Svetoga pisma i navještaj muke, poklon i ljubljenje križa te sv. Pričest. Prilikom poklona križu đakon ili svećenik najprije otkiva pokriveno raspelo pjevajući: “Evo drvo križa, na kom’ je Spas svijeta visio!”. Na to narod odgovara: “Dođite, poklonimo se!”

Kod katolika, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obavezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba suzdrži od pića i hrane.

Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine na ovaj petak obilježava Pesah, koji traje od 19-27. aprila. Ovim blagdanom se obilježava izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod Mojsijevim vodstvom opisanom u Tori, odnosno u Starom zavjetu.

Pesah je pomičan praznik koji uvijek pada u proljeće, 14. dana mjeseca nisana (mart/april), po jevrejskom kalendaru. Nijedan jevrejski praznik nema u sebi toliko jevrejskog duha niti toliko komplikovanih obreda i propisa kao Pesah.

Sve kvasno – jela ili proizvodi koji sadrže pšenicu, ječam, zob, raž, krupnik ili njihovi srodnici – je hamec: zabranjeno za Pesah. Zato se nekoliko sedmica prije Pesaha počinje s čišćenjem kuće i radnog mjesta, svakog kuta i svake pukotine u koju je hrana mogla dospjeti. Treba pronaći sve hamec proizvode i izdvojiti ih u za to određeno „hamec spremište.“

“Kad je Bog krenuo na egipatske prvorođence, izraelske prvorođene sinove je sačuvao. U znak zahvalnosti, na taj dan poste svi prvorođeni sinovi”. Da bi se post izbjegao, u vrijeme posta (ujutro na dan početka Pesaha, ove godine ujutro 19.04.2019.) jednostavno treba sudjelovati u „sijumu“, završetku čitanja talmudskog traktata. Duhovna ispunjenost i slavlje koje slijedi, dovoljan su razlog za zaobilaženje posta.

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu prigodnim programima večeras obilježavaju jednu od četiri odabrane, mubarek noći, Lejletu-l-berat. Ova noć se prema islamskoj tradiciji smatra noću brisanja grijeha te je vjernici provode u intenzivnijem ibadetu. Kod bosanskih muslimana tradicionalno se tim povodom organiziraju različiti prigodni programi. Mubarek noć Lejletu-l-berat doživljava se kao vjesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana.

Obilježava se i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja. Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda, a. s., se spominje kao noć u kojoj Uzvišeni Allah određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah dž.š. prašta ljudima grijehe.

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah dž.š. kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša'bana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad