Vremenska prognoza za naredne dane, upozorenje i za građane

Vijesti 20. apr 201909:40 > 09:43
N1

Sutra se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjeren na sjeveru Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Jutarnje temperature od 3 do 9, na jugu od 8 do 13, a dnevne od 18 do 23 °C.

U ponedjeljak će preovladavati pretežno sunčano. U drugom dijelu poslijepodneva postepeno naoblačenje sa juga, što će u večernjim satima usloviti kišu. Jutarnje temperature od 4 do 9, na jugu od 8 do 14, a dnevne od 18 do 24 °C.

 U utorak se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom u jutarnjim satima i veći dio prijepodneva. Poslije podne ili u večernjim satima kiša i pljuskovi se očekuju u većem dijelu Hercegovini i na jugozpadu Bosne. Jutarnje temperature od 8 do 16, a dnevne od 15 do 21, na sjeveru Bosne do 23 °C.

Za srijedu se prognozira umjereno ili pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša je moguća ponegdje u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne. Jutarnje temperature od 8 do 14, na jugu do 16, a dnevne od 18 do 25 °C.

”Na Uskrs, temperatura zraka još više raste pa će biti vrlo toplo, a tada postepeno ulazimo u period sparnog vremena koji nas čeka kroz veći dio naredne sedmice. Nagovještaj je ovo južnog visinskog strujanja (južine) sa kojim u naše krajeve dodatno pritječe osjetno topliji zrak. Iako su ovo još uvijek podnošljive temperature zraka, treba napomenuti da smo u zadnjoj dekadi mjeseca aprila što znači da smo ušli u topliji dio godine, upadni ugao sunca je odavno veći, što znači da sunce grije snažnije i da sada možemo očekivati visoke vrijednosti UV indexa, pa stoga osjetljivije osobe sa svjetlijim tenom bi trebale obratiti pažnju prilikom izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana. Ove temperature zraka koje se bilježe tokom dana su svakako iznad višegodišnjeg prosjeka, a takav trend nastavit će se barem do 27. aprila, nakon čega numerički modeli prilično osciluju oko daljnjeg razvoja dešavanja vremenskih prilika. O tome ćemo nešto reći više na kraju teksta”, kazao je za N1 meteorolog amater Nedim Sladić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad