Nakon Trumpovog upozorenja: U BiH izručen prvi borac ISIL-a iz Sirije

Vijesti 20. apr 201917:33 > 19:16
N1

Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše izručen je Bosni i Hercegovini. U Siriju je otišao 2013. godine.

Ovo je prvi takav slučaj izručenja državljanina BiH, borca takozvane Islamske države, nakon Trumpovog upozorenja saveznicima da preuzmu i procesuiraju oko 800 zarobljenih stranih boraca ili će Sjedinjene Američke Države, u suprotnom, biti prisiljene da ih puste na slobodu.

Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa Graničnom policijom BiH, SIPA-om, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i suradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvom SAD-a u Sarajevu provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transefrom državljanina BiH sa sirijskog ratišta protiv kojeg Tužiteljstvo BiH provodi istragu zbog kaznenih djela organiziranje terorističke skupine i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u vezi sa kaznenim djelom – terorizam”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Po našim optužnicama Sud BiH je izrekao 150 godina zatvora. U početku su se sklapali sporazumi i to uglavnom na godinu dana. Sporazumi su sklapani kako bi se otkrili finansijeri terorističih aktivnosti i mislim da realno nisu dostatne te kazne. Ovo je sada druga situacija, vraćaju se borci koji su aktivno učestvovali na stranim ratištima i mislim da neće biti sklapanja sporazuma sa ovim licima”, istakla je Gordana Tadić, glavna tužiteljka Tužilaštva BiH.

Dvadesetčetvorogodišnjem Ćufuroviću Sud Bosne i Hercegovine pritvor je odredio još u decembru 2015. godine. Njegovo izručenje, uz još jednog državljanina BiH – Armina Čurta – trebalo je uslijediti u martu. No, nadležni su – mjesec april – označili kao novi ‘rok’. Čekao se proces provjera, iako se znalo da su Ćufurović i Čurt duže od godinu u zatvorskom dijelu kampa Roj na sjeveroistoku Sirije.

Sud BiH, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH donio je 15.12.2015. rješenje kojim je osumnjičenom Ibri Ćufuroviću određen pritvor u trajanju od mjesec dana od dana lišenja slobode. Isti dan Sud je donio i naredbu o raspisivanju potjernice za osumnjičenim”, saopćeno je iz Suda BiH.

Nepoznanica je kada će uslijediti izručenje Armina Čurta, borca takozvane Islamske države, iz Sarajeva, a potom i drugih. Prema određenim dostupnim informacijama, u kampu Roj nalaze se i bh. državljani Edin Muftić, Nedim Mujčinović, Aldin Blagojević, te Elmedin Sinanović, za koje bi tek trebao početi proces provjera. I tu nije kraj. Dug je spisak boraca tzv. Islamske države koji su se predali kurdskim snagama. Među njima i Amir Selimović i Alija Keserović. Objavljene su i AFP-ove fotografije Edvina Babića. U zarobljeništvu su i Salem Hasić i Senad Kasupović, te bh. državljanin Enes Borovac.

Ono što je važno, a što se često iz medijskog diskursa ne razumije, radi se o ljudima koji su trenutno u zatvoru, ne radi se o ljudima na slobodi – za koje ne znamo tačno ni gdje su, ni koliko ih je. Prema tome, panični naslovi u medijima stvarno ne pomažu u ovom slučaju jer koliko se da procijeniti, radi se o dvije osobe – o dva muškarca. Znamo, ukoliko su medijski naslovi tačni, o jednoj osobi koja je sigurno na crvenoj potjernici Interpola. Radi se o osobama koje kada budu izručene ovdje, biće privedene, saslušane. Ukoliko bude elemenata, a čim ste na crvenoj potjernici Interpola zbog učešća u ISIL-u – ako bude dovoljno elemenata podignuće se optužnica, biće suđenje, pravomoćne presude i zatvor”, izjavio je Vlado Azinović, stručnjak za pitanja terorizma u februaru 2019.

Apel za povratak nadležnima u BiH ranije su uputile i tri bh. državljanke sa devetero djece koje se godinu i po nalaze u kampu Roj. Članovi njihovih porodica pozivani su na sastanke u Ministarstvo spoljnih poslova BiH. U kampu Roj se, prema nepotpunim podacima, nalazi oko 31 bh. državljanin i još neutvrđen broj, u drugom – kampu Al Hol. Istovremeno, kosovske vlasti vratile su 110 osoba iz Sirije – četvoro boraca ISIL-a, 32 žene i 74 djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad