Akcija vrijedna hvale započela u glavnom gradu BiH

Vijesti 20. apr 201917:45 > 17:53
N1

Jutros oko osam sati, čišćenjem kompletnog zelenog pojasa u opštini Novi Grad, započela je akcija Vlade Kantona Sarajevo pod nazivom „Vrijeme je da čistimo“. Riječ je o najobuhvatnijijoj akciji čišćenja, koja je pokrenuta u posljednje dvije decenije a za koju je napravljena posebna geolokacijska mapa divljih deponija, pokazujući, koja je površina u čijoj nadležnosti.

Postrojavanje mehanizacije i ljudi kantonalnih komunalnih preduzeća krenulo je već od ranih jutarnjih sati. Na terenu su bili i dodatni radnici koji su angažovani putem Službe za zapošljavanje, ali i građani. Kako ističu iz KJP “Rad”, drago im je što im se pružila prilika za posao, te pozivaju sve građane da zajedno grade novo Sarajevo.

Ovo je prava stvar što oni rade, da se jednom očisti ovaj grad od ovoga smeća i svega ovdje ima. Oni su pokrenuli dobru akciju a i Kanton je pokrenuo dobru akciju za ove koji su na birou, to je dobra stvar. Neko misli o bivšim borcima, ljudima koji su nezaposleni, treba takva stvar“, rekao je Mujo Kurtović, radnik KJP “Park”.

“Već zadnjih par godina gledam svoj haustor, odnosno ispred svoje zgrade gledam kako je neočišćeno, pa evo čim sam doznao da se Sarajevo grad čisti dva mjeseca, odlučio sam da se i ja prijavim za to, odnosni da i ja očistim svoj grad”, izjavio je Danin Jusko.

U današnjoj akciji očišćeno je 12 lokacija, a za naredna dva mjeseca, koliko akcija traje, planirano je da se očisti ukupno 80 lokacija. Čišćenju su se pridružili i članovi Vlade KS, koji su na čelu sa premijerom Edinom Fortom, željeli vlastitim primjerom pokazati koliko je bitno vratiti čistoću kao standard.

Ono što je suština ustvari je da uspostavimo jasne nadležnosti, da znamo ko šta radi, da znamo koji park ko održava i da građani to znaju, da mogu prijaviti, da mogu prijaviti kad je nelegalna deponija i da onda tako kroz ove akcije podižemo svijest građana koji nam moraju pomoći“, istakao je Edin Forto, premijer KS.

“Sarajevo je olimpijski grad, nemojmo to zaboraviti i sjetimo se kako smo izgledali tada. Mi želimo da vratimo i na ovaj način taj duh i što je jako bitno da nakon ove akcije ne dođemo u priliku da iduće godine radimo opet isto. Da zaista podignemo svijest i ekološku disciplinu na mnogo veći nivo jer Sarajevo zaslužuje i svi mi koji živimo tu i naši gosti, da se oni osjećaju lijepo i ugodno”, naveo je Srđan Mandić, ministar komunalne privrede.

A u buđenju svijesti građana pomogli su i članovi grupe “Sarajevo Drum Orchestra”. Oni su bubnjevima označili alarm, da je vrijeme zajedno očistiti grad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad