Kako izgleda Uskrs u porodici Marković u Kotor Varošu

Vijesti 21. apr 201917:35 > 19:31
N1

Za hrišćane Uskrs je najradosniji praznik, porodica je na okupu, lupaju se šarena jaja, poštuju običaji, pjevaju praznične pjesme, čitaju zdravice.

Nakon uskršnje molitve, uzima se posvećeni hljeb, lupaju nebojena jaja osveštana u crkvi i nazdravlja domaćom rakijom, a onda je djed Jože Marković održao zdravicu.

Tri generacije porodice Marković danas dijele radost Uskrsa. Djeca Jože i Luce žive i rade u Austriji ali praznike obavezno proslavljaju, kako kažu, kod svoje kuće u Kotor Varošu.

Uskrs, Božić i sve slobodne dane kad sam u mogućnosti, non-stop sam tu sa svojim roditeljima, familijom da jedni drugima uveličamo slavlje, da se družimo i tu je normalno ljubav prema roditeljima i rodnom kraju“, kazao je Zlatko Marković iz Kotor Varoša koji živi i radi u Austriji.

Poznavanje tradicije i običaja nisu izblijedili zbog života u Austriji. Mirjana je farbanje uskršnjih jaja učila od bake, majke i svekrve, danas prenosi na svoju djecu.

Imamo ove, kako se po starom običaju kaže, šaraljke. Tu stavimo čisti vosak od pčela, grijemo na svijeću i sa tim šaramo. Prije toga smo već napravili farbu od luka crvenog ili bijelog, neko od crvenog kupusa, može i od koprive na prirodan način se tako farba“, ispričala je Mirjana Marković iz Kotor Varoša živi i radi u Austriji.

Prvo se ukrašavaju jaja namijenjena članovima porodice, zatim za rodbinu, komšije, prijatelje.

Ovo mi je mama našarala jer treniram karate već devet godina. Volim to i onda mi je ovo našarala da imam“, kazala je Josipa Marković.

Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik i prati ga pjesma.

Poslije uskršnjeg doručka odlazi se pred crkvu, praznik se čestita komšijama i prijateljima, potom slijedi misa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad