Džaferović: Pozivam ih da to ne rade, otići ćemo u pogrešnom smjeru

Vijesti 22. apr 201913:46 > 13:50
N1

Usvajanjem nacrta Zakona od NSRS-a, kojim se predviđa rezervni sastav MUP-a RS, stvar je koja ide u smjeru destabilizacije. To nije dobro, ja ih pozivam da to ne rade. Ako to urade onda će sigurno isto uraditi Federacija BiH i kantoni jer drugog izlaza i izbora nemaju, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović.

Džaferović je govoreći o dogovoru poltičkih stranaka u vezi s formiranjem vlast u BiH kazao kako je aktivacija AMP kamen spoticanja između potencijalnih partnera.

“Političke stranke su usaglasile izjavu na nivou države, zna se i parlamentarna većina – to su SDA, SNSD, HDZ, DF i vrlo vjerovatno SBB. To je grupacija političkih stranaka koja ima kapacitet da formira Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Ostalo je još pitanje aktivacije AMP, treba naći način da se dostavi taj Godišnji nacionalni plan. Moguće je to uraditi i mislim da dolazi vrijeme kad će to sve skupa biti urađeno. Želim da BiH dobije što prije, kako novo Vijeće ministara koje će biti odraz prethodnih izbora, tako i Vladu FBiH, uz još nekoliko kantonalnih vlada koje su ostale neimplementirane”, kazao je Džaferović.

Dodao je kako očekuje participaciju SBB-a u vlasti, te kako je i sam poslao poziv predsjedniku ove stranke, Fahrudinu Radončiću, da se pridruži “probosanskom bloku”, koji čine SDA i DF.

“Rekao sam da SBB treba učestvovati u vlasti. Ja sam kao član Predsjedništva BiH pozivao gospodina Radončića da bude dio koalicije. Nama treba jedan jak probosanski politički blok i da u tom bloku ima mjesta za sve one koji imaju kapacitet, imajući u vidu broj zastupnika, da obavljaju vlast na svim nivoima u BiH. Koje ministarstvo će biti popunjeno na prijedlog koje stranke – ostavimo to dogovoru između političkih stranaka koji još nije finaliziran”, poručio je Džaferović.

O formiranju rezervnog sastava MUP-a RS.

“Nikada ne treba te stvari posmatrati kao probne balone, uvijek se one moraju posmatrati ozbiljno. U BiH se svi moraju suzdržavati remetilačke retorike. Svi se moraju suzdržavati postupaka koji mogu voditi u proces destabilizacije. Usvajanjem nacrta Zakona od NSRS-a, kojim se predviđa rezervni sastav MUP-a RS, stvar je koja ide u smjeru destabilizacije. To nije dobro, ja ih pozivam da to ne rade. Ako to urade onda će sigurno isto uraditi Federacija BiH i kantoni jer drugog izlaza i izbora nemaju. To mora da bude ta vrsta odgovora. I onda će krenuti jedna utrka koja nam nije potrebna i otići ćemo ponovo u jednom pogrešnom smjeru. Za to vrijeme ljudi će odlaziti iz BiH, dodatno će se ulijevati nepovjerenje u sistem u državi u kojoj žive. Toga moraju biti svjesni političari koji daju remetilačke izjave i koji poduzimaju remetilačke poteze. Nadam se da će na kraju, ipak, prevladati razum”, istakao je član Predsjedništva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad