Šarić: Imamo političare koji su zreli za sankcionisanje

Vijesti 22. apr 201917:30 > 17:49
N1

Usvajanjem Nacrta Zakona kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj u bh. javnosti ponovo isprovocirana ratna retorika. O rezervnim sastavima, konfliktu i miru u Danu uživo govorila je Velma Šarić, direktor Centra za post-konfliktna istraživanja. Istakla je kako takvu retoriku najviše promoviše Dodik ali da su i drugi političari "zreli za sankcionisanje".

Centar za post-konfliktna istraživanja uputio je otvoreno pismo zabrinutosti zbog narušene sigurnosne situacije u BiH formiranjem rezervnog sastava policije u RS.

“Poslali smo pismo jer vidimo da ne postoje konkretni koraci koji se poduzimaju kada je u pitanju formiranje rezervnog sastava policije. A imamo problem i sa suočavanjem s prošlošću, formiraju se komisije za ispitivanje genocida”, kazala je Šarić.

Apelovali su na Evropsku uniju da pomogne u rješavanju problema koji koče evrointegracije Bosne i Hercegovine:

“Želimo da se Evropska unija uključi aktivnije u cijeli problem jer cijeli proces priključivanja Bosne evropskoj porodici neće biti moguć ako se budemo konstantno suočavali sa ovim, ako se bude stalno kršio Dejtonski sporazum. Ne smijemo dozvoliti da političari uzimaju kako im odgovara, kao sa švedskog stola. Imate zaista kontradiktorne situacije u kojoj Dodik promoviše pozitivne primjere kao što je Zakon o romingu, Olimpijada a onda s druge strane dolazi do formiranja ovakvih komisija u RS ili usvajanja Zakona koji se tiču rezervnog sastava”, rekla je direktorica ovog Centra Velma Šarić.

Šta Međunarodna zajednica može da uradi po tom pitanju?

“Međunarodna zajednica ima moć i može učiniti nešto. Oni treba da promovišu pozitivne primjere političkog dijaloga a da sankcioniše negativne primjere. Samo na takav način možemo kreirati bolju budućnost”, naglasila je Vilma te dodala:

“Imamo političare koji su zreli za sanckionisanje. Vlada SAD je pojedine političare i sankcionisala i stavila na crnu listu ali za unutarnje prilike to ne znači ništa zato i pozivamo EU da nam pomogne. Oni imaju dužnost. Nadamo se da će EU shvatiti da ne postoji način pridruživanja dok se ne sankcionišu političari koji pričaju jedno a rade drugo.”

Istakla je kako je BiH “Država koja ima lošu ekonomsku stabilnost, nepotizam, korupciju – sve ima da eskalira novi sukob” te da je takva situacija zabrinjavajuća:

“Kroz historiju se pokazalo da ako ne postoji set normi, zakona i ukoliko politička struktura ne radi na uključivanju mira koja zahtijeva prisustvo pomirenja, dijaloga, vi dolazite u situaciju koja dovodi do ponavljanja konflikta. Bh. društvo i cijeli Balkan prolazi kroz tranziciju. Jako je bitno istaći da treba da pitamo udruženja žrtava kako se osjećaju, da li se osjećaju sigurno. Najvažniji faktor mira je destabilizacija i razoružavanje te liječenje veterana, odnosno detraumatizaciji od PTSP-a. A mi ovdje kreiramo kontra situaciju.”

Šta možemo učiniti kako bi napravili bolju budućnost u BiH?

“Svi mi imamo odgovornost i možemo da doprinesemo – od porodice, medijske sfere, roditelja koji moraju promovisati pozitivne vrijednosti ali ako ne postoji politička volja i politički dijalog nema ni napretka. Možemo i spuštati tenzije umjesto da ih podižemo”, zaključila je Velma.

Ona je istakla da je policija u RS za vrijeme protesta povodom ubistva Davida Dragičevića pokazala okrutnost i da takva situacija nije samo u RS ali da je Milorad Dodik najglasniji u promovisanju negativnih vrijednosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad