Kako će izgledati odgovor FBiH na odluku RS da formira rezervni sastav policije

Vijesti 22. apr 201918:45 > 19:11
N1

Pojedine političke stranke pozvale su na recipročan odgovor. O mogućim rješenjima raspravljat će se sutra na sjednici Komisije za sigurnost Federalnog parlamenta.

Najavljeno je da će sjednici prisutvovati predstavnici MUP-a, FUP-a, OHR-a i Evropske komisije. U međuvremenu, analize su pokazale da Federacija bilježi manjak pripadnika redovnog sastava policije.

Federaciji BiH nedostaje dvije hiljade redovnih pripadnika policije, pokazala je to analiza koju je MUP uradio uoči sjednice Komisije za sigurnost, saznaje N1.

Hoće li Federacija formirati rezervni sastav kao odgovor na odluku Republike Srpske, i koliki je optimalan broj rezervista, moglo bi biti poznato nakon te sjednice. Osim saopštenja SDA, u kojem traži formrianje rezervnog sastava, pisane inicijative o tome nema, kaže Damir Mašić, ali ne isključuje mogućnost da se na Komsiji pronađe rješenje, što može biti i tematska sjednica Parlamenta.

“Nama nije interes da mi na bilo koji način blokiramo i komplikujemo odnose, nego da se ovo zaustavi. Ovo se može zaustaviti na dvije adrese. Jedna je institucije Republike Srpske, a druga je visoki predstavnik”, izjavio je Mašić, predsjednik Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH.

Predstavnici OHR-a, Evropske komisije, MUP-a i FUP-a trebali bi prisustvovati sjednici Komisije za sigurnost. Resorni ministar Republike Srpske, Dragan Lukač, ranije je i pozvao nadležne u Federaciji da formiraju rezervni sastav. U Republici Srpskoj, prema zakonskom nacrtu, predviđeno je 1.000 rezervista.

“To nije dobro. Ja ih pozivam da to ne rade. Jer – ako to urade, to će sigurno uraditi i Federacija, i kantoni u Federaciji BiH”, najavio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

“Sa gospodinom Dodikom nismo o ovoj temi razgovarali. Mada je njemu jasno ša će uslijediti ako nastavi tim putem, Dakle, niko neće sjediti skrštenih ruku”, dodao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Premda su politički lideri iz FBiH kritični prema odluci RS da formira rezervni sastav, to ih ipak ne sprečava da nastave pregovore, između ostalog, i sa SNSD-om Milorada Dodika, o formiranju vlasti i raspodjeli fotelja.

Smatra to Rubina Čengić, urednica Radija Otvorena Mreža.

“Mi više od 20 godina u BiH, gledamo tu neprincipijelnu debatu političkih partija, koju bih ja nazvala da je vlast važnija od principa. I da je važno praviti neku dramu. Važno je da postoji neki sukob, kojim ćemo zabaviti javnost, i onda ćemo se mi lako dogovoriti. I mislim da je to pravilo ponašanja bez obzira ko čini vlast u BiH”, kazala je.

Čelnici SDA, HDZ-a i SNSD-a intenzivno pregovaraju o raspodjeli resora u budućem sazivu Vijeća ministara. Između međusobnih razgovora, njihove poruke variraju od smirivanja tenzija do poteza i poruka koje duboko destabiliziraju zemlju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad