Meteorolog amater Nedim Sladić: Kakvo nas ljeto očekuje?

Vijesti 23. apr 201908:34 > 08:36
N1

Mart je bio iznad višegodišnjeg prosjeka i ovaj mjesec će izvući proljeće da bude toplo. Maj se također prognozira da će biti topliji od prosjeka. Iako smo imali snijega u aprilu to nisu bile duge epizode i tako nije značajnije oborena temperature zraka, kazao je za N1 meteorolog amater, Nedim Sladić.

Pod uticajem južine koja dolazi, na naše prostore stigla je i saharska prašina – neobična ali i bezopasna vremenska pojava.

“Pustinjski pjesak je stigao u Bosnu i Hercegovinu južnim i jugozapadnim vjetrom, koji je tokom noći dobio na svojoj snazi i samim tim sve veće količine pjeska su pristizale uz prednju ciklonu, koja nam je donijela veće količine oblačnosti, ali i manje količine padavina”, kazao je Sladić, te dodao:

“On je primjetan okom. Možemo vidjeti da je nebo zamućeno, da ima svoju žućkastu nijansu, ali to je sasvim uobičajena situacija. To nije opasno za zdravlje pošto se dugo ne zadržava. Posljedice se ogledaju samo u nečistoći”.

Sladić je pojasnio da iako su jutra veoma hlada ovo proljeće je toplije od prosjeka.

“Mart je bio iznad višegodišnjeg prosjeka i ovaj mjesec će izvući proljeće da bude toplo. Maj se također prognozira da će biti topliji od prosjeka. Iako smo imali snijega u aprilu to nisu bile duge epizode i tako nije značajnije oborena temperature zraka”, ocijenio je meteorolog amater.

Nove količine pjeska pristižu u BiH od četvrtka, istakao je Sladić…

“Od srijede do petka dolazi veoma toplo razdoblje, još će tu biti južine, još će tu biti novih koncentracija pjeska, koje pristižu u četvrtak u Bosnu i Hercegovinu. U subotu kada dođe jedna jača i osjetnija promjena vremena sa zapad i sjevera, onda možemo očekivati da će opet biti saharske kiše, koje će se ispadati u subotu. Naredna tri dana – srijeda, četvrtak i petak – dotokom zračne mase sa sjevera Afrike temperature u BiH u prosjeku će se kretati od 25 do 29 stepeni Celzijusa”, kazao je Sladić.

Temperatura za 1. maj.

“Do sedam dana možete dati preciznu prognozu. Po onome sa čime raspolažu kolege profesionalci nemam baš dobre vijesti za 1. maj. s obzirom da nas očekuje promijenjivo razdoblje sa pljuskovitim padavinama, naručito u poslijepodnevnim satima, onako kako je tipično za maj i temperaturama koje ne bi trebale biti sa većim odstupanjima od prosjeka (18-22 stepeni tokom dana, a ujutru od 7-10). Moramo se spremiti na promijenjivu atmosferu, sa lokalnim pljuskovima u poslijepodnevnim satima”, poručio je meteorolog.

Sladić je ocijenio kako možemo očekivati da ovo ljeto bude toplije i sušnije od prosjeka. Bit će veći uticaj toplijih masa sa sjevera Afrike…

“Eksperimentalno možemo reći da će veći dio Evrope imati ljeto sa većim temperaturama od prosjeka. Ljeto bi trebalo biti sušnije od prosjeka. Bit će veći uticaj toplijih masa sa sjevera Afrike za razliku od prošlog ljeta kada ih skoro nije ni bilo. Ne bismo trebali isključiti ni duže toplotne valove koji bi mogli donijeti temperature zraka i blizu 40 stepeni Celzijusa”, kazao je na kraju gostovanja na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad