Brnabić: Pitanje granice između Srbije i BiH riješiti što prije

Vijesti 23. apr 201913:00 > 13:03
Fena

Odnosi između Republike Srbije i Republike Srpske su sve bolji i to nije ni na čiju štetu nego je u korist svih građana u regiji i takvim odnosima se ponosim, kazala je danas predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Kako je dodala, činjenica da još uvijek nije formirana vlast u BiH nakon oktobarskih parlamentarnih izbora utiče na te odnose kao i na odnose BiH s drugim zemljama, ali to najviše utiče na građane zbog čega je to najviše unutrašnje pitanje BiH.

“Za Srbiju je od životne važnosti regionalna saradnja, mir i stabilnost. Bez stabilnog i jakog regiona niko od nas ne može ostvariti sve potencijale koje želi bez obzira na pojedinačni ekonomski razvoj svake od država”, kazala je.

Dobro integrirani region preduvjet je za sve zemlje regije budući da je svaka od zemalja malo tržište pojedinačno, a napomenula je i da je pitanje državne granice između Srbije i Bosne i Hercegovine što prije potrebno riješiti.

Novinare je zanimala i situacija u vezi sa odnosima Srbije i Kosova, a predsjednica Brnabić kazala je da pitanje razgraničenja između Srbije i Kosova nije nikada ni bilo na dnevnom redu i to je bila samo jedna od opcija, ali konkretnog prijedloga nikada nije bilo.

Dodala je i to da ne očekuje konačan sporazum o normalizaciji odnosa do oktobra što je termin do kojeg će, pišu mediji, visoki dužnosnici Evropske unije pozvati dvije zemlje na postizanje dogovora.

“Nemam niti jedan razlog da to mislim jer smo mi sve dalje od dijaloga, a samim tim i od mogućeg konačnog rješenja ili dugoročnog sporazuma. Imali smo dijalog, ali je Priština povukla druge jednostrane poteze koji su bili protiv dijaloga”, tvrdi Brnabić.

Kao jedan od tih poteza Kosova izdvojila je i onaj koji se tiče BiH, a u pitanju je uvođenje stopostotnih taksi na robu iz Srbije i BiH, podsjećajući da se ta odluka mora povući kako bi bio nastavljen dijalog između Beograda i Prištine.

Napomenula je i da problem predstavlja šestogodišnje nepoštovanje Prištine takozvanog Briselskog sporazum koji je bio prvi sporazum o normalizaciji, a jedini zadatak bio da se na Kosovu uspostavi zajednica srpskih općina što nije urađeno, dok je Beograd ispunio sve svoje obaveze iz tog sporazuma.

Brnabić ističe i to da Evropska unija kao garant Briselskog sporazuma, s druge strane, nije učinila ništa kako bi navela Prištinu da ispuni taj sporazum, a smatra da bi bila potpuno drugačija situacija da je Priština kao Beograd ispunila odredbe tog dokumenata.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić bila je jedna od učesnica današnjeg Jahorina ekonomskog foruma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad