Burno na sjednici Vrhovnog suda FBiH o slučaju Dženan Memić

Vijesti 23. apr 201913:20 > 13:33
Fena

U Vrhovnom sudu FBiH jutros je održana apelacijska sjednica po žalbi sarajevskog Kantonalnog tužilaštva na prvostepenu presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, koje je Kantonalni sud u Sarajevu u julu prošle godine oslobodio krivnje za smrt mladića Dženana Memića.

Tužilaštvo FBiH se oglasilo te su kazali kako je na današnjoj sjednici došlo do neprimjerenih napada advokata Ifeta Ferageta i Murisa Memića, a nakon toga se oglasio i Feraget. 

“Na današnjoj sjednici Vijeća Vrhovnog suda FBiH u vezi krivičnog predmeta „Ljubo Seferović i dr.“, a povodom žalbe Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koju je zastupalo Federalno tužilaštvo FBiH, federalni tužilac Vlado Mišković je na najvulgarniji način bio izložen uvredama i psovkama upućenih od punomoćnika oštećenih, Ifeta Ferageta i oštećenog Murisa Memića, kao i drugih prisutnih u sudnici. Psovke i uvrede uslijedile su nakon obraćanja tužioca Vijeću Vrhovnog suda FBiH, a intenzivno su se nastavile nakon završetka sjednice, zbog čega su intervenisali i pripadnici Sudske policije FBiH, koji su tužioca izveli na sporedni ulaz. Federalno tužilaštvo FBiH smatra današnje ponašanje prisutnih potpuno neprikladno i neprihvatljivo, jer se na taj način vrijeđa dignitet tužioca. Ovim putem apelujemo da se ovakvi nemili događaji ne ponavljaju, jer dodatno otežavaju rad tužilaštva i već složene okolnosti koje se vežu za ovaj predmet”, saopćeno je iz Tužilaštva FBiH.

Stigao je i demanti advokata Ifeta Ferageta u kome se navodi: “Tačno je da sam tužiocu Miškoviću rekao “ovo je sramota tužioče” i njemu nisam upućivao bilo kakve uvrede ili psovke”.

“Kao advokat smatram da je sramota da federalni tužilac sa 40 godina iskustva pokušava potpuno netačnom interpretacijom dokaza dezavuirati Vrhovni sud, a pri tome još grubo vrijeđa i osjećaje prisutnog oca i sestre ubijenog Dženana Memića svojim potpuno proizvoljnim i na dokazima neutemeljanim zaključcima. Ovakvo ponašanje je suprotno obavezi tužioca da procjenu činjenica vrši barem kao prosječno inteligentan čovjek a da ne govorim da je stvarna obaveza tužioca da promovira visoke standarde tužilačkog ponašanja radi jačanja povjerenja javnosti u prvosuđe”, pojašnjava Feraget.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad