Zaključci Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH

Vijesti 23. apr 201915:55 > 15:59
N1

Damir Mašić, predsjednik Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH nakon vanredne sjednice ovog tijela novinarima je predstavio zaključke.

Donesena su četiri zaključka, koji su usvojeni jednoglasno.

– Komisija za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice, prije svega OHR-a, koji ima izvršni mandat da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenost građana odmah zaustavi antidejtonske aktivnosti policije Republike Srpske;

– Traži se od nadležnih institucija BiH procjena sigurnosne situacije nakon usvajanja pomenutog Nacrta zakona;

– Komisija za sigurnost poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi ambijenta, da popune aktivne sastave u skladu sa pravilnicima i traži adekvatno opremanje aktivnih sastava;

– Ukoliko aktivnosti na donošenju zakona o rezervnom sastavu RS ne budu obustavljene ili zaustavljene, Federacija Bosne i Hercegovine FBiH će preduzeti sve mjere na zaštiti sigurnosti građana.

“Jasno je i evidentno da očekujemo od onih koji to mogu obustaviti, kao i ove druge – koji to mogu zaustaviti, odnosno OHR, da je to primarni cilj. Očekujemo od institucija i organa da se napravi procjena i analiza uznemirenosti građana zbog priče koja će prikazati opravdanost tretiranja teme. Nama je cilj da se ovo zaustavi, jer ovo nije u interesu građana BiH, bez obzira gdje žive”, poručio je Mašić.

Adekvatne mjere, koje je pomenuo u zaključcima, kako je objasnio “mogu podrazumijevati sve, a to može, ali i ne mora značiti formiranje rezervnog sastava unutar FBiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad