Šarović o formiranju Vijeća ministara: Istina je blizu ovog što je rekao Dodik

Vijesti 23. apr 201918:00 > 18:47
N1

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BIH je komentarisao i aktuelnu političku situaciju u BiH, najave formiranja novog Vijeća ministara - ali i situaciju u SDS-u. Previranja oko formiranja Vijeća ministara su blizu onoga što je rekao Milorad Dodik nakon sastanka lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a.

“Blizu je istina ovog što je rekao Dodik, da se razgovaralo o ne toliko bitnim stvarima. Zaobilaze se ključni problemi, kao što je akcioni plan. Javnost je možda u zabludi. Misli da je to blizu, a očito nije. Tri partnera se mnogo razlikuju oko osnovnih pogleda”, poručio je.

Pitanja oko godišnjeg nacionalnog plana, odnosno MAP-a će se vjerovatno ostaviti novom sazivu Vijeća ministara, a da se stav Saveza za promjene vjerovatno neće mijenjati.

Aleksandra Pandurević, potpredsjednica SDS-a, je u ponedjeljak, 22. aprila kazala da SDS nije “mercedes” za kojeg se otimaju, nego “razdrndani stojadin”. Šarović je kazao da je vjerovatno mislila na to da tom strankom danas nije lako upravljati.

VEZANA VIJEST

“Ne bih komentarisao ovaj opis. Mislim da je mislila na to da nije lako upravljati SDS-om danas. Mislim da to nije neka nagrada za minuli rad. Vidjet ćemo kako stoje stvari u članstvu. Govorio sam na Glavnom odboru i rekao sam da novi ili stari predsjednik mora da ima široku podršku. U bilo kojoj varijanti, bilo ko ne treba da se prihvata toga ako nema potpuno jasnu široku podršku za promjene u SDS-u”, kazao je Šarović za N1.

SDS je u jeku procesa koji će finale doživjeti za mjesec – mjesec i pol dana.

“SDS je platforma na kojoj treba mnogo raditi da bi opet bio najbolji. SDS ima dobro članstvo, potreban je samo dobar vozač”, poručio je na koncu razgovora.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za N1 je kazao da je ArcelorMittal veoma važna kompanija za Bosnu i Hercegovinu od koje ovisi egzistencija hiljade ljudi, jer ima mnogo povezanih firmi.

“Rudnici u RS, Željeznice u RS i FBiH, Željezara u Zenici i drugi. Oni su specifično neizvjesnoj situaciji. Ne govorim o unutrašnim problemima. Govorim iz aspekta zaštitnih mjera koje su uvele SAD, pa EU. Uslijedila je lavina drugih država. Sužava se tržište i manevarski prostor za rad kompanije. Tu su zaštite mjere Kosova, 100 posto carina”, poručio je dodavši da je potrebno možda da se obrati veća pažnja na ovaj problem na raznim nivoima države.

Što se tiče sudbine ArcelorMittala – narednih pet mjeseci do pola godine su važni, istakao je. 

Novi – veliki ugovori sa EBRD-om

“Pregovarali smo u Briselu u decembru, sve do februara sa Evropskom komisijom kako bi isposlovali što bolju poziciju Mittala. Koristio je opštu globalnu kvotu za čelik, to je dozvoljena količina za EU. ArcelorMittal je mali za EU i u odnosu na željezare u Kini, Rusiji, Turskoj. Ko prije iskoristi kvotu od milion tona – taj će da uvede čelik bez carina u EU, preko toga je carina 25 posto”, pojasnio je Šarović.

Komentarišući najavljeni samit EBRD-a u BiH, koji će se održati od 7. do 9. maja ove godine – on je kazao da će su biti mnogo važnih odluka za BiH u 2019. i 2020. godini.

“Najopipljivije je što će BiH potpisati dva velika sporazuma, ugovora sa EBRD-om od 220 miliona eura za trase na Koridoru VC. Koridor VC se pravi koncesijom ili zaduženjem. BiH ima malo vlastitih sredstava, cijela trasa je na kreditnim aranžmanima, gleda se da budu što povoljniji”, pojasnio je Šarović.

Na pitanje da li su povećane akcize da bi se gradio koridor ili uzimali novi krediti – Šarović je rekao:

“Povećali smo akcize da bi BiH bila i kreditno sposobnija, da bi bila zemlja koja bi imala bolje preduslove da tražimo bolje kredite. Što se ne gradi – to su pitanja za druge, da li su završeni projekti, odabrani izvođači. Nije u pitanju novac ili nedostatak kreditnih aranžmana. Povećali smo akcize za tako nešto. Nama svima preostaje da prikupimo sredstva i iskoristimo ih na najbolji način”, pojasnio je.

Govoreći o utiscima sa samita u Dubrovniku i eventualnom izvozu hrane iz BiH u Kinu – on je kazao da je BiH završila svoj dio obaveza, te da je sada sve na kineskim partnerima.

“Bili su svi ključni akteri. Imamo temeljni sporazum. Usaglašeno je mnogo toga za neke od proizvoda koji imaju šansu da se nađu na zahtjevom kineskom tržištu. Dobili smo čvrsta uvjeravanja da će oni dozvole dati što prije jer je BiH završila svoj dio posla”, kazao je Šarović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad