DF: Poziv institucijama RS da odustanu od formiranja rezervnog sastava

Vijesti 23. apr 201920:25 > 20:33
AFP

Potpuno je jasno da u posljednjih nekoliko dana najave formiranja rezervnog sastava policije koje dolaze iz Republike Srpske izazivaju uznemirenost među građanima i usložnjavaju sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, poručuju večeras u saopćenju iz Demokratske fronte.

Kako navode u saopćenju iz DF-a, uvažavajući činjenicu da su se pojedini predstavnici međunarodne zajednice već oglašavali o spomenutom pitanju uglavnom na način da su prikupljali dodatne informacije od organa Republike Srpske, te da su pojedini izrazili blagu zabrinutost još jednom, prvenstveno od Ureda Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, tražimo da ocijene navedene aktivnosti sa aspekta poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

”Također ih pozivamo da daju ocjenu, zajedno sa Europskom komisijom, o usklađenosti navedenih aktivnosti sa europskom pravnom stečevinom i praksom, te da u tom smislu zaustave provođenje pomenute aktivnosti. Posebno pozivamo institucije Republike Srpske da odustanu od ovakvih koraka i zaustave sve aktivnosti koje idu u smjeru formiranja rezervnog sastava MUP-a, te upravo na taj način pokažu da im je stalo do mišljenja svih građana Republike Srpske, a i Bosne i Hercegovine.

Zastupnici Kluba DF-GS u Federalnom parlamentu izražavaju žaljenje što od strane Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije podržana incijativa zastupnika Nihada Čolpe o održavanju vanredne sjednice Zastupničkog doma što smatramo neprimjerenim ponajviše zbog aktuelnosti teme i zabrinutosti građana FBiH.

Nadalje, bilo koja komisija, pa i ni ova, ne treba održavati sjednicu da bi sugerisala Parlamentu i Vladi, Federalnom i kantonalnim MUP-ovima ili Upravama policije da prime 1526 (16%) policajaca koji trenutno nedostaju za funkcionisanje svih policijskih agencija u FBiH. Taj broj nedostajućih policajaca se u skladu sa trenutnim zakonima i sistematizacijom radnih mjesta može primiti bez bilo kakve sigurnosne procjene, a nedostatak tih policijskih službenika dovoljno govori o brizi za sigurnost građana Federacije BiH, kao i o odgovornosti nadležnih u toj oblasti.

Vrijeme je za efikasno postupanje organa Federacije Bosne i Hercegovine koje su nadležne za ovo pitanje a ne za sugestije koje su anemične, dugoročne i neizvjesne. Klub zastupnika DF-GS i dalje će insistirati na održavanju vanredne sjednice po ovom pitanju kako bi se na najadekvatniji način prevazišla situacija u kojoj se nalazimo poštivajući Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini”, saopćeno je iz DF-a.

Podsjećamo, u Sarajevu je danas održana sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH. Zaključke pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad